Eerder was al bekend dat de nieuwe waardering zou gaan plaatsvinden, maar nog niet wanneer de deadline was. Die heeft DNB deze week bekendgemaakt. Met de regeling zal de marktwaarde leidend zijn voor het bepalen van de onderpandwaarde en niet meer bijvoorbeeld de WOZ-waarde.
De richtlijn leidt voor zorginstellingen met gefinancierd vastgoed tot (extra) taxatiekosten en een tijdsinvestering om vastgoedinformatie op orde te brengen. Daarnaast kunnen uit de betreffende taxaties marktwaarden volgen die hoger of lager zijn dan de huidige onderpandwaarden.
Positief of negatief
Een hogere marktwaarde kan positieve financiële gevolgen hebben (meer financieringsruimte bijvoorbeeld), een lagere marktwaarde negatieve gevolgen (stellen van meer zekerheden of een versnelde aflossing van de lening).
Zorginstellingen dienen hun vastgoed uiterlijk 30 juni naar marktwaarde te (her)waarderen bij een nieuwe financiering met vastgoed als onderpand, een materiële wijziging van de waarde van het vastgoed (bijvoorbeeld door verbouwing of wijziging gebruik) en bij een wijziging van de kredietovereenkomst dient alleen het nieuwe vastgoed getaxeerd te worden naar marktwaarde.
Na 1 juli moet bij het verstrekken of wijzigen van een (lopende) financiering al het vastgoed dat dient als onderpand gewaardeerd te worden op marktwaarde. Voor lopende financieringen boven de 3 miljoen euro dient uiterlijk 30 juni 2024 het gefinancierde vastgoed door een onafhankelijk taxateur gewaardeerd te zijn op basis van marktwaarde.
Ook moeten kredietovereenkomsten boven de 3 miljoen voor vastgoed elke drie jaar opnieuw getaxeerd worden conform de nieuwe richtlijnen.
Rodney Kranenburg
De kop en 1e alinea van het artikel (al het vastgoed) wijken af van de rest van het artikel (onderscheid tussen nieuwe, gewijzigde en doorlopende financieringen).