Voor dit onderzoek analyseerde het Nivel gegevens over de thema’s kwaliteit van zorg (periode 2016 tot 2020), afkomstig van vragenlijstenonderzoek binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten. Hierbij zijn alleen mensen met minstens één chronische ziekte geïncludeerd. In 2020 waren dit er 1.220 (respons 78 procent).
Goed
In het najaar van 2020 beoordelen mensen met een chronische ziekte de totale zorg die zij ontvangen als goed, met een gemiddeld rapportcijfer van 7,8. Dit cijfer is sinds een aantal jaren nauwelijks veranderd. Mensen geven de gespecialiseerd verpleegkundige het hoogste rapportcijfer (8,3) en de apotheker het laagste cijfer (7,7).
Samen beslissen
Mensen met een chronische ziekte beoordelen het ‘samen beslissen’ met zorgverleners in 2020 beter dan in de jaren daarvoor. Drie kwart is hierover tevreden en bespreekt bijvoorbeeld behandeldoelen samen met hun zorgverleners. Over de afstemming tussen verschillende zorgverleners is 36 procent ontevreden. Dit is in 2020 niet anders dan in eerdere jaren. Goede afstemming is juist voor mensen met een chronische ziekte belangrijk omdat zij vaak multidisciplinaire zorg ontvangen.
Preventieve begeleiding
Over de jaren heen daalt de tevredenheid over preventieve begeleiding van de ziekte. Het gaat hierbij om het geven van advies over een gezonde leefstijl, waaronder medicatiegebruik, bewegen, roken en voeding. Waar in eerdere jaren de tevredenheid nog gemiddeld rond de 78 procent lag, is dat in 2020 nog maar 67,1 procent.