In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij moet zijn. Vanaf 2025 zijn als eerste aanzet alle ziekenhuizen rookvrij. In het ziekenhuis roken mocht al lang niet meer, maar binnenkort is roken rondom een ziekenhuis ook verboden. Inmiddels is er een lijst van ongeveer veertig ziekenhuizen die volledig rookvrij zijn en dat aandeel groeit gestaag. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stimuleert de ambitie om de Nederlandse Verenigingen van ‘Rookvrije’ Ziekenhuizen te worden. En heeft daarvoor een waslijst aan tips en een poster om het roken in en rondom ziekenhuizen te ontmoedigen. Op 1 januari 2022 is 73 procent van de NVZ-leden rookvrij.
Verantwoordelijkheid
Het realiseren van een rookvrije werk- en behandelcultuur vergt langdurige inzet en continue actie. Dit begint bij een duidelijk beleidsstandpunt, staat er op de website van Rookvrije Zorg. Bestuursleden moeten daarbij hun verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering van dit beleid en de middelen passend toekennen. De zorgorganisatie moet volgens Rookvrije Zorg duidelijk en sterk leiderschap tonen bij het systematisch implementeren van een rookvrijbeleid.
Kinderen Rookvrij
Een rookvrije generatie en een rookvrije wereld. Zo ziet longarts van het st Antonius Hans Hardeman het graag in 2035. ‘Kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Hoe mooi zou het zijn als deze kinderen rookvrij opgroeien en zelf niet gaan roken. Ik ben heel blij dat we als St. Antonius op deze manier ook ons steentje bijdragen aan een rookvrije generatie.’ Naast longarts is Hardeman ook lid van de projectgroep die zich bezighoudt met een rookvrij ziekenhuis.
Anti-rookactivist
Longarts Wanda de Kanter stopt na 36 jaar dagelijks (long)kankerpatiënten te hebben gezien en behandeld. Ze gaat verder als fulltime anti-rookactivist, schrijft journalist René Steenhorst in de Volkskrant. De volhardende anti-tabaklobbyist heeft het tot haar levenstaak gemaakt om iedereen te laten stoppen met roken. Als voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd voert zij op internationaal niveau strijd tegen de tabaksindustrie en de in haar eigen woorden “opgedrongen verslaving.”
Netflix
Opgedrongen door wie? Vooralsnog speelt media daarin een grote rol. Het is maar de vraag in hoeverre de hand van de tabaksindustrie rijkt. Streamingsdienst voor films en series Netflix is wereldwijd de 200 miljoen abonnees gepasseerd en ligt al jaren onder vuur. Een organisatie als TabakNee krijgt steeds vaker klachten van kijkers over het grote aantal rookscenes in Netflix-series. Tijdens de coronapandemie groeide het aantal abonnees gestaag met 8,5 miljoen en in Nederland heeft inmiddels 40 procent van de huishoudens een betaald abonnement.
Waarschuwing
In zogenoemde ‘Netflix originals’, series als Mad Men, House of Cards, Stranger Things, The Crown en The Queen’s Gambit steken personages erg vaak een sigaret op. Ook het Amerikaans Truth Initiative concludeerde dat in Netflix-series twee keer zoveel rookscenes voorkomen als in series van concurrenten. In 2019 beloofde Netflix verbetering, maar er wordt nog altijd in 55 procent van de series door tieners gerookt. Bij nieuwe hitseries zoals Pam & Tommy, staat sinds vorige week in kleine letters linksboven een waarschuwing dat een aflevering beelden van roken bevat. Netflix bedankt hiervoor, maar het is maar een klein stapje op nog een lange weg te gaan.
Lennard Bonapart
Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx