Vooralsnog zorgt de komst van nieuwe vluchtelingen niet direct voor problemen in de zorg in Nederland. Het gaat nu nog om kleinere groepen die bijvoorbeeld bij familie of vrienden terechtkomen. Voor LHV is het zaak dat er een gezamenlijke aanpak komt, benadrukt de woordvoerder. Als op plekken grote concentraties met vluchtelingen opgevangen worden, moeten daar ook artsen beschikbaar zijn. “Maar dan moet het aantal vluchtelingen goed in kaart worden gebracht, zodat je de juiste mensen op de juiste plekken krijgt.”
Draaiboek
Die gezamenlijke aanpak moet koepelorganisatie GGD GHOR Nederland gaan regelen. “In 2015 was er ook een draaiboek toen Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen. Dat hebben we nu weer nodig”, aldus de LHV-woordvoerder. “Wel is de samenstelling van de vluchtelingen nu wat anders dan in 2015. Veel mensen waren toen ook asielzoekers. Dat is voor deze groep in principe niet het geval. Daardoor zijn er verschillende scenario’s om rekening mee te houden.”
Zorgverzekering
Om vluchtelingen die mogelijk geen zorgverzekering hebben toch te kunnen helpen, heeft het ministerie van Volksgezondheid een subsidieregeling beschikbaar gesteld. Via de Subsidieregeling medische noodzakelijke zorg voor onverzekerden wordt de medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne vergoed.