Toen we van de grootste schrik waren bekomen, zaten we in de dagelijkse zorg vast in het stramien van testen, testen, testen en steeds maar isoleren en wachten. Cliënten die een hele dag op hun kamer moesten blijven en zich verontschuldigden voor het positief-getest zijn: “ik zal het niet meer doen”. Dienstroosters die vanwege positief geteste collega’s niet meer te vullen waren. Het voelde als zwemmen tegen de stroom in. Was dit dan het nieuwe normaal?
Innovaties brengen energie
En precies daar kwam het besef dat we dit écht niet meer wilden. Dat volgzaam zijn een mooie eigenschap is, maar dat we in de langdurige zorg onze rebelse kant wat meer mogen laten zien. Dat we ondanks alle stress niet bang moeten zijn om te blijven kijken naar wat er wél kan. Om met tegenwind júist te blijven innoveren in de zorg. Want innovaties brengen de energie terug.
Zo introduceerden we een geijkt sneltest apparaat in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Binnen vijftien minuten gaf het een uitslag. Dat zorgde direct voor rust. Rust bij kwetsbare cliënten die toch al moeite hebben om de wereld te begrijpen. En rust in de zorgroosters, in de zorgcontinuïteit. Eén verpleegkundig specialist zag wat er nodig was en werd hierin gesteund door een bestuurder. Beiden waren niet bang buiten de gebaande paden te treden. Wat het opleverde was onbetaalbaar voor cliënten, familieleden en medewerkers.
Anders organiseren
Successen geven energie en dagen ons uit om kritisch verder te kijken. Hoe houden we de langdurige zorg beschikbaar voor een grote groep mensen? Hoe kunnen we onze zorg anders organiseren? Wat kunnen we nog meer? Het zijn de nieuwe manieren van werken die ruimte geven en energie opleveren. Energie die we niet alleen in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg willen laten stromen, maar over de volle breedte van de langdurige zorg. Een jeugdpsychiater heeft namelijk precies dezelfde problemen met bijvoorbeeld isolatie als de specialist ouderengeneeskunde op de psychogeriatrie afdeling.
In het eerdergenoemde voorbeeld van het sneltestapparaat werd het pas echt leuk toen naast VGN ook Actiz aansloot. Dan blijkt dat we samen echt verder komen. Dus laten we vooral de rebel in onszelf opzoeken en verder dromen en innoveren. En laten we dat samen doen. Eén rebel is slechts de uitzondering van de groep. Rebelsheid ontstaat wanneer anderen zich achter die uitzondering durven te scharen. Dat hebben we geleerd tijdens de pandemie. Als we in de zorg onze krachten bundelen, komen we verder, zijn we sterker.
Wie pakt de handschoen mee op? Laten we samen rebels zijn. Niet om het kunstje, maar juist om betekenis te geven aan het leven van cliënten in de langdurige zorg.
Chantal Dielis
Verpleegkundig specialist bij Novicare
Peter Koopman
RE: eens met “rebels zijn” als het de verpleegkundige zorgverlening verbetert. Ja, al lang is bekend dat voor professionals een “machine-bureaucratie” ofwel oude militaire organisatievorm niet passend is. Als bestuurders, managers of organisatieadviseurs in de sector Zorg dit denkbeeld nu nog hebben, ontkennen ze de professionaliteit van verpleegkundige. Je kunt dan kiezen om daar niet te willen werken, of juist wel en dan van binnenuit de organisatie helpen veranderen. Geeft, zoals Chantal Dielis hier schreef ook wel energie en goede resultaten. Maar als de top in deze meer tegen werkt dan steunt moeten toezichthouders hier ingrijpen, toch?