Volgens een woordvoerder van VWS gaat het om vluchtelingen die “langdurige medische zorg” nodig hebben. Ze verblijven in opvangkampen in onder meer Polen, Roemenië en Hongarije. Er zijn ongeveer drie miljoen vluchtelingen, waarvan een groot deel waarschijnlijk via een EU-verdeelsleutel worden verdeeld in Europa.
Triage
“In het Calamiteitenhospitaal vindt in dit scenario de triage plaats. Van daaruit worden Oekraïense patiënten over de ziekenhuizen in Nederland verdeeld”, aldus een woordvoerder van het LCPS. De ROAZ’en geven aan welke bedden en specialistische zorg ze beschikbaar hebben voor verdere behandeling van deze patiënten. VWS houdt rekening met de huidige druk op de zorg, die is ontstaan door de covid-pandemie.
Capaciteit
Het Calamiteitenhospitaal heeft drie OK’s, twaalf IC-bedden, vijftig medium care bedden en ruim honderd klinische bedden. Verder is er een triage- en behandelruimte met tien bedden. Het ziekenhuis is voor opvang van militaire slachtoffers, maar kan ook worden ingezet bij civiele rampen, zoals een vliegtuigongeluk of terreuraanslag.
Bij rampen wordt een deel van het personeel van UMC Utrecht opgeroepen. De leiding van het Calamiteitenhospitaal bestaat uit bestuursvoorzitter Margriet Schneider van het UMC Utrecht en de commandant van het Centraal Militair Hospitaal.
Dertig patiënten per dag
VWS-minister Kuipers neemt uiterlijk volgende week een besluit of hij het Calamiteitenhospitaal inschakelt. Het LCPS heeft de afgelopen twee weken in opdracht van het ministerie de mogelijkheden onderzocht. Een woordvoerder van het Calamiteitenhospitaal vertelt dat het de capaciteit heeft om minimaal dertig Oekraïense patiënten per dag te triëren: “Wij zijn voorbereid. We zijn er klaar voor.”