De wachtlijsten zijn nog lang. Bovendien hebben reguliere ggz-psychologen en huisartsen meer expertise nodig om te helpen, vinden hoofd van de genderafdeling van het Amsterdam UMC, Annelijn Wensing Kruger en klinisch psycholoog Chris Verhaak van het Radboudumc.
Huisartsen en reguliere ggz-psychologen verwijzen mensen met hun gendervragen nu snel door naar specialistische centra. Maar daar zijn de wachtlijsten lang, vertelt Verhaak. Bij het Amsterdam UMC moet iemand ongeveer 2,5 jaar wachten op het eerste consult.
Gemiddeld een jaar
Landelijk duurt het gemiddeld een jaar voordat een hulpzoekende een intake krijgt. Vijf jaar geleden was de gemiddelde wachtlijst een halfjaar. Volgens het meest recente overzicht staan er ongeveer 5600 mensen op de wachtlijst.
GZ-psycholoog en psychotherapeut Sander de Wit: “De kinderen gaan in de puberteit. Hun lijf groeit, terwijl hun identiteit hier niet mee overeenkomt.” Een van de oorzaken is dat door de coronapandemie maandenlang geen operaties zijn uitgevoerd. Daarnaast is de vraag naar transgenderzorg sinds 2012 enorm toegenomen, vertelt Wensing Kruger van het Amsterdam UMC. (ANP)