Foto: Wim Roefs
Naast zogeheten actief verloop waarbij banen worden geschrapt, wordt voor de rest van de beoogde afbouw ingezet op natuurlijk verloop, bijvoorbeeld door tijdelijke contracten niet te verlengen of door medewerkers die met prepensioen gaan. Eind 2023 verwacht Bernhoven de afbouw afgerond te hebben.
Stafafdelingen
Inkrimping van het personeelsbestand vindt grotendeels plaats bij de stafafdelingen en in de ondersteunende diensten waar werkzaamheden en verantwoordelijkheden aangepast worden. Een woordvoerder vertelt dat 35 procent van de geschrapte banen bij het zorgpersoneel plaatsvindt. Dan gaat het vooral om ondersteunend personeel.
Ingrijpen is nodig
Deze week worden alle betrokken teams geïnformeerd. Vervolgens worden de werknemers waarvan de baan vervalt, persoonlijk geïnformeerd en begeleid. Er is een sociaal plan met vakbonden overeengekomen. “De impact van het afbouwen van personeel is groot voor de personen die het betreft alsook voor de collega’s die blijven”, aldus Bernhoven in een bericht. “Ingrijpen in de bedrijfsvoering van Bernhoven is nodig om ervoor te zorgen dat de kosten niet hoger zijn dan de inkomsten. Niets doen is geen optie.”
Miljoenenverlies
De financiële problemen bij Bernhoven ontstonden tijdens de coronacrisis toen het ziekenhuis een afgesproken kostenreductie niet kon halen, maar de omzet wel zag dalen. De coronacompensatieregeling bleek niet voldoende om het verschil te compenseren waardoor voor 2020 een verwachte winst uitbleef en voor 2021 een miljoenenverlies wordt verwacht. Uit een analyse van KPMG bleek dat het kostenniveau te hoog is vergeleken met andere ziekenhuizen.
Partner
De ontslagronde is onderdeel van een groter plan om 20 miljoen euro om te buigen. Bernhoven wil verder bijvoorbeeld de opbrengsten verhogen door behandelingen beter te registreren en ervoor te zorgen dat zinnige zorg door alle zorgverzekeraars wordt betaald. Verder zoekt Bernhoven een partner om mee samen te werken op verschillende vlakken zoals inkoopkracht, backoffice, bedrijfskundige kennis en optimalisatie van juiste zorg op de juiste plek. De woordvoerder kan nog niet vertellen of er al een partner is gevonden.
Met alle plannen wil Bernhoven de begroting in 2023 sluitend krijgen en in 2024 weer financieel gezond zijn. Aanstaande maandag zal het ziekenhuis de plannen verder uit de doeken doen.
Lees ook op Zorgvisie:
– Meerjarencontract is als molensteen voor ziekenhuis Bernhoven
– Hans Feenstra: ‘Bernhoven zoekt 20 miljoen euro’
– CZ: ‘We trekken de stekker niet uit Bernhoven en zinnige zorg’
– Ab Klink is verrast door problemen bij Bernhoven
Koos Dirkse
Hoe halen zorgverzekeraars het in hun kop om zorg in te dammen! Zorg is geen kosten-baten! Straks weer zeuren dat ‘de zorg het niet aankan’. Bezuinigen op zorgpersoneel en aanvullen met administratie. Laat Ab Klink aftreden, dan kan ruim de helft vN het zorgpersoneel aanblijven! Wat een absurd beleid! Hoe lang pikken we dit nog!