DSW ziet dat in de praktijk het vrijwillig eigen risico wordt gebruikt door gezonde en jonge mensen om de premie te drukken. Het kiezen voor een vrijwillig eigen risico leidt niet tot een daling van de zorgkosten in Nederland.
Ondermijning van solidariteit
Als gezonde mensen hierdoor minder in de gezamenlijke premiepot inleggen, betekent dit dat het verschil bijgepast moet worden door mensen die niet in de positie zijn om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen, bijvoorbeeld omdat zij elk jaar hoge zorgkosten maken. Het voordeel voor jonge en gezonde mensen wordt dus betaald door de ouderen en chronisch zieken. Daarmee is het een ondermijning van de solidariteit, concludeert de bestuurder.
Premiekorting voor iedereen
“Als het vrijwillig eigen risico wordt afgeschaft komt er geld vrij dat tot een premiekorting voor iedereen kan leiden, of tot een verlaging van het verplichte eigen risico. Dit komt de solidariteit tussen verzekerden, jong en oud, gezond en ziek, ten goede.”
Arne van Oranje
En ook de tweelingpolissen, beter bekend als de budgetpolissen.
Dan ook nog maximaal 1 naturapolis en 1 restitutiepolis per label en dan wordt het weer wat overzichtelijk, en geen combinatiepolissen meer zoals bij DSW.
Corrie Zegers
Dit is wel een bijzonder eenzijdige blik op solidariteit! Men mag van mensen ook verwachten dat zij een gezonde leefstijl hanteren om hoge zorgkosten te voorkomen! Er wordt m.i. te weinig ingezet op gezonde leefstijl en eigen verantwoording. Mensen die wel verantwoordelijk met hun gezondheid omgaan en dus weinig zorgkosten maken, mogen dan de rekening betalen voor hen die een vrijbrief krijgen om met een ongezonde leefstijl door te gaan.. Dat is geen solidariteit! Het riekt wel naar winstbejag!