In de managementsamenvatting van een rapport schrijven onderzoekers van KPMG dat ziekenhuizen de prijzen van epd-leveranciers en de winstmarges die zij boeken hoog vinden in verhouding tot de dienstverlening van de leveranciers. Zo boekte marktleider ChipSoft een winstmarge van 46,3 procent in 2018. Nummer twee, Epic, had een marge van 29,1 procent in 2018. De cijfers zorgden voor kritische geluiden in de zorg. OLVG-bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch vertelde aan Zorgvisie dat de hoge marges maatschappelijk niet uit te leggen zijn.
Uitspraak
Het complete rapport van KPMG is geblokkeerd door een onbekende epd-leverancier die vreest voor imagoschade door het rapport. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven doet op een onbekende datum uitspraak of het rapport wel gepubliceerd mag worden.
Overzicht software-uitgaven
Van den Berg wil verder van de minister weten hoe hij de problemen op de markt van ziekenhuissoftware de komende tijd gaat aanpakken. Ook vraagt zij om een overzicht van de uitgaven van ziekenhuizen aan softwareleveranciers als het gaat om de aanschafkosten van nieuwe softwaresystemen en de jaarlijks terugkerende licentiekosten.
e.kersten@altrecht.nl
De ¨onbekende¨ leverancier is wel bekend; ChipSoft. Duidelijk geval van zakkenvullen. Ik vraag mij af of dit bedrijf enig besef heeft dat het zijn zakken vult met gemeenschapsgeld. Zonder enige scrupules. Ik zou ook graag zien dat de overheid de lijn van maximaliseren van winsten die gemaakt worden in de ICT branche voor Ziekenhuizen en instellingen nou eens eindelijk reguleert en plafonds instelt m.n. voor monopolistische leveranciers en ¨lock-in¨ leveranciers zoals ChipSoft en ook Microsoft (toevallig allebei -soft??)……..
GerardFreriks
Twee opties zijn er om aan de exorbitante winstmarges wat te doen.
Deze marges zijn mogelijk bij een niet werkende markt. Bij monopolisme dus, Vendor Lock-in als gevolg.
Optie 1: zoals voor gesteld: het omlaag dwingen door de ACM van de winstmarge tot bv 10%
Optie 2: Het bij wet opleggen dat ziekenhuizen gebruik maken van Ziekenhuis Informatie Systemen (ZIS’en) die voldoen aan de Europese (en ISO) norm EN13606 (openEHR). De Wet Elektronische Gegegvensuitwisseling in de Zorg (WEGiZ) kan dat. Het zeer grote voordeel wordt dat ZIS’sen open worden. Alle informatie in het ZIS wordt meteen volledig opvraagbaar. Vendor lock-in is dan verledentijd.