Dat zegt Corinne Ellemeet, fractiewoordvoerder van GroenLinks voor de gezondheidszorg, in een reactie op een bericht op Skipr van afgelopen dinsdag. Daaruit blijkt dat de zorgpremies de komende vijf jaar met 36 procent stijgen. De afgelopen jaren was dat gemiddeld 2 procent per jaar. De premie voor een basisverzekering zal toenemen van gemiddeld 128 euro per maand nu naar 176 euro per maand in 2027.
Gezondheidsverschillen
Ellemeet: “Zo’n grote premiestijging is onacceptabel. De rekening van de marktwerking wordt steeds hoger. De gezondheidsverschillen tussen arm en rijk zullen hier alleen maar groter door worden. Want het zijn de mensen met weinig geld die dan hun zorgkosten niet meer kunnen betalen. Terwijl dat juist voor deze groep zo belangrijk is.”
“Het wordt tijd dat we de zorgkosten eerlijk gaan verdelen”, zegt ze: “Nu is de premie voor iedereen gelijk en worden mensen met weinig geld gecompenseerd door de zorgtoeslag. Maar dat is eigenlijk de wereld op z’n kop. Maak de zorgpremie inkomensafhankelijk, door hem geheel uit de belastingen te financieren. Dan wordt de premie tien euro per maand.”
CDA: onhoudbaar
Eerder zei fractiespecialist Joba van den Berg van het CDA hierover dat de stijging van de premies “onhoudbaar” is. Om de zorguitgaven te verlagen, pleit Van den Berg voor minder administratieve lasten: “Daartoe moeten zorgverzekeraars, zorgkantoren, beroepsverenigingen, zorginstellingen, gemeenten en Den Haag de regels aanpassen.”
Arne van Oranje
GroenLinks wil dit echt maar kan electoraal geen deuk in een pakje boter slaan en van het CDA is het preken voor eigen parochie, want volgend jaar zijn er provinciale verkiezingen waar de 1e Kamer door samengesteld wordt. En met de boeren in opstand moeten ze hun achterban ergens anders vandaan halen.
De zorg regelen via de belasting is een eerlijk systeem. Echter met de zorgverzekeraars er tussen gaat dat niet lukken want dan moeten de zorgverzekeraars er tussen uit en dan komen ze met een massaclaim van 20 tot 30 miljard euro hebben ze al aangegeven. Want met een premie van 10 euro per maand nemen ze geen genoegen, daar is niet genoeg rendement op te halen.
De komende 10+ jaar zal dit toxische systeem met zorgverzekeraars blijven bestaan.
Peter Koopman
Mevrouw Corinne Ellemeet heeft gelijk als ze stelt dat een belangrijk aantal burgers deze verhoging van zorgpremie niet kan betalen, zeker als we dit optellen bij andere kostenstijgingen. Maar we moeten ons ook realiseren dat de zorgkosten nog te laag zijn, want de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden IG zijn reeds jaren struktureel te laag ( SER rapport 12 mei 2021 ). De salarissen van deze 400.000 zorgprofessionals zijn 6% lager dan die in de publieke sector en 9% lager dan in de marktsectoren ( peil 2021 ). Dit jaar werd die kloof nog groter ( Politie CAO +9,5% en basisleraren +10% ). Slechts 1,13% werd door “de politiek” voor reparatie van dit struktureel verschil beschikbaar gesteld. De OVA is bedoeld voor conjuncturele achterstand. Door steeds “roeping” en “applaus” te communiceren wordt het gevoel van verwaarlozing alsmaar groter. Een hoog verloop en te lage instroom zijn nu ook struktureel. PvdA en GroenLinks kenden dit “dossier”, maar lijken dit nu te vergeten . Herschikking kostenposten, basisstaatsverzekering ( ipv marktwerking ) enz. is denkbaar, maar niet ten kosten van deze professionele kern van onze gezondheidszorg: dat is niet eerlijk.