De inzet van een lokale zorgmedewerker pakt goed uit, zo is naar voren gekomen in nieuwe werkwijzen die zijn uitgeprobeerd. Die kan bepalen wat het beste kan gebeuren met de betrokken persoon. Soms helpt de komst van de politie de situatie niet vooruit. Bovendien is er niet altijd sprake van een echt onveilige situatie of van strafbaar gedrag.
Belasting neemt toe
Een intensievere samenwerking tussen politie en zorg moet ertoe leiden dat de hulp aan verwarde personen verbetert, maar ook dat de politie minder belast wordt met incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. Die belasting nam de afgelopen jaren fors toe, onder meer omdat de geestelijke gezondheidszorg anders werd georganiseerd. Zo kreeg de politie vorig jaar te maken met ruim 130.000 van zulke incidenten, 11 procent meer dan in 2020.
Invoering
Het kabinet had in het coalitieakkoord al afgesproken in te zetten op een gezamenlijke aanpak van politie, zorg en gemeenten. De nieuwe werkwijzen moeten wat de ministers betreft als eerste worden toegepast in de veiligheidsregio’s met de vier grote steden. Ze willen er in het najaar mee beginnen. Daarna wordt deze aanpak ook elders ingevoerd, is de bedoeling. Voor de uitvoering van de nieuwe aanpak is structureel 39 miljoen euro uitgetrokken. (ANP)
e.kersten@altrecht.nl
GGZ Altrecht is al vele jaren geleden, als eerste in NL, een samenwerking gestart met een zgn. Psycholance. Dit met veel succes. Hierbij wordt iemand opgehaald in een neutrale uitziende voertuig door 2 ervaren en deskundige medewerkers. Voordelen: zij zijn opgeleid in de GGZ en hebben ervaring, hierdoor kunnen zij de-escalerend optreden. Dit i.t.t. Politie- en Ambulancepersoneel welken geüniformeerd optreden, in opvallende voertuigen verschijnen, al dan wel of niet met zwaailichten en sirenes (!!) waardoor de halve buurt uitloopt en bovendien bezitten deze, overigens professionele medewerkers op hún gebied, nauwelijks of geen kennis of ervaring met het benaderen, bejegenen en begeleiden van deze cliënten. Dit zorgt voor evidence-based win win situatie waarvan iedereen mee geholpen is, als eerste de cliënt zelf.