Drent promoveerde onlangs cum laude af aan de faculteit Mathematics and Computer Science, schrijft TU/e op haar website. Hij testte zijn slimme onderhoudsmodel op de Interventional XR-scanner van Philips voor beeldgestuurde operaties die minimaal invasief zijn, een uiterst kostbaar apparaat. De standaardmodellen voor preventief onderhoud werkten niet. Elke CT-scanner is weer anders en ook de plek waar die staat is van invloed, door bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid.
Hints
Een apparaat geeft ‘hints’ dat een onderdeel dreigt stuk te gaan. Bij de CT-scanner slijt het filament langzaam, waardoor de stroomsterkte verandert. Dat is allemaal te meten. Heel veel sensoren in het apparaat leveren data per onderdeel, en daar kun je in het onderhoudsmodel gebruik van maken – bijvoorbeeld voor het juiste moment waarop een röntgenbuis moet worden vervangen.
Kosten
Uiteindelijk lukte het de Collin Drent om de onderhoudskosten van de bewuste XR-scanner met tien tot twintig procent te verlagen ten opzichte van het standaard onderhoudsmodel. Zijn aanpak is overigens niet alleen geschikt voor ziekenhuisapparatuur. De onderzoeker toonde aan dat het ook werkt bij windturbines, printers of chipmachines.
Koos Dirkse
Zou het geen idee zijn om al deze dure apparatuur te laten beheren door de industrie, zoals Philips, GE en Siemens. Altijd de nieuwste versie aanwezig en optimaal onderhoud. Ook het personeel dat die apparatuur bedient in dienst van die industrie. De beste bijscholing!