NLD20050315-ROTTERDAM: Rollator op gang van verpleeghuis. ANP FOTO/LEX VAN LIESHOUT
Tot nu toe biedt minister Helder van langdurige zorg geen oplossingen, ook niet in de onlangs gepresenteerde Wozo-plannen.
Verpleeghuisplekken/verpleegzorgplekken
Het hele Wozo-programma is erop gebaseerd dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Minister Helder wil dat het aantal verpleeghuisplekken gelijk blijft en dat alle nieuwe plaatsen, extramurale verpleegzorgplekken worden. De NZa heeft berekend dat een bezuiniging van 2,2 miljard euro mogelijk zou zijn als alle verpleeghuisplekken die er nu zijn, zouden worden omgezet naar extramurale verpleegzorgplekken. In het kabinetsakkoord wordt gemikt op een bezuiniging van 1,2 miljard euro voor de hele operatie “scheiden wonen en zorg”.
Het gevolg hiervan is voor de ouderenzorginstellingen dat deze extramurale plekken via extramurale financiering moeten worden bekostigd. Dat kan met een volledig pakket thuis, een modulair pakket thuis of een pgb. In de intramurale financiering zijn de tarieven integraal. Inbegrepen is de Normatieve Huisvestings Component, een normatieve vergoeding voor (vervangende) (nieuw)bouw en instandhouding. De extramurale financiering kent geen NHC. Daardoor kunnen zorgorganisaties die geclusterde woonvormen aanbieden, tegen financieringsproblemen aanlopen voor gemeenschappelijke functies. Branchorganisatie ActiZ heeft de problemen nog eens extra benadrukt op haar website.
Ontmoetingsruimtes
Zo zijn er wooninitiatieven die al zijn gestart met geclusterde woonvormen en nu merken dat zij bijvoorbeeld hun ontmoetingsruimtes niet volledig kunnen financieren uit de zorgbudgetten. Het subsidiebedrag uit de regeling ‘Ontmoetingsruimtes voor ouderenhuisvesting’ dekt niet altijd de investeringen die de zorgorganisatie wil maken. Bovendien moet de organisatie als voorwaarde een sluitende exploitatie kunnen aanleveren voor vijf jaar. Het mixen van cliënten met zwaardere en minder zware zzp’s wordt vanwege de te genereren inkomsten voor de zorgorganisaties steeds minder aantrekkelijk. En als erfgenamen een appartement na het overlijden van een bewoner nog even leeg laten staan, levert dat weliswaar de woningcorporatie geld op maar derft de zorginstelling zorginkomsten.
Wozo
In het bestuurlijk woon/zorgakkoord, dat de ministeries van VWS en Binnenlandse Zaken vorig jaar sloten samen met ActiZ, Aedes en VNG, is afgesproken dat er 25.000 extra verpleegzorgplekken bij mogen komen op een totaal van 130.000 verpleeghuisplekken. Naar nu blijkt, zullen er 20.000 verpleegzorgplekken extramuraal worden gerealiseerd. De overige 5.000 plekken zijn intramurale plekken en die komen bij de verpleeghuizen met vergevorderde bouwplannen, zodat deze financieel niet worden gedupeerd. Maar: het gaat hier om tijdelijke plekken tot 2026. De minister verwacht dat er daarna weer 5.000 verpleeghuisplekken worden geëxtramuraliseerd. Zodat het totaal aantal plekken in verpleeghuizen weer, net zoals nu, 130.000 bedraagt.
Hans Peltenburg
Dus: we worden steeds ouder, meer en meer fragieler én er komen steeds meer 80 en 90 plussers bij! En dat moet kunnen met het aantal verpleeghuisplekken van vandaag?? Dat kán nooit! Én ik geloof er niets van dat extramuralisatie van hoogcomplexe verpleeghuiszorg goedkoper zou zijn !!!
Olaf Wijman
klopt helemaal! Met name de VVD maakt zich al een aantal jaren schuldig aan het kapot maken van de zorg.
Koos Dirkse
Wat maken beleidsvoerders er toch een puinhoop van. Ze begrijpen er niets van en bezuinigen op de verkeerde dingen!
Olaf Wijman
triest en helemaal waar
Binjamin Heyl
Het is een open deur. Totale desinteresse in kwetsbare mensen. Het is duidelijk vanuit welke mensbeeld gedacht en gehandeld wordt: bio industrie, mensenindustrie, milieu industrie. Het gouden kalf wordt volop aanbeden, we zitten in een goudenkalf economie. We zien dit al dec3nnia lang hoe zich dat steeds verder heeft geworteld, mede dankzij de zwakke en verdeelde beroepsgroep en vakbonden van verpleegkundigen die echt niet in opstand komen om een en ander af te dwingen.
Olaf Wijman
Minister Conny Helder is totaal de weg kwijt maar eerlijk is eerlijk, zij toont zich wel een echte VVD-er zoals zij de neerwaartse spiraal in de ouderenzorg met verve voort zet.
Olaf Wijman
Zo’n belangrijk onderwerp. En nauwelijks reacties. Waar zou dit aan liggen? Het interesseert mensen niet, de/te ver van mijn bed show, durven niet publiekelijk voor hun mening uit te komen, er zijn nauwelijks mensen die Skipr lezen? Of?
one
Weten we zeker dat er ontmoetingsruimtes nodig zijn? Een tuin om het gebouw met wat fruitbomen en gras en zitjes is wel uitnodigend. Gedurende ons leven hebben we dit toch ook niet? Wanneer de woonruimtes van acceptabele grote zijn dan kunnen bewoners toch mensen uitnodigen? Hoe vaak zie ik dat er keukenblokken in woningen staan geïnstalleerd terwijl de bewoners in een centrale keuken gaan eten. Bewoners kunnen toch ook bij elkaar komen eten? Als we dan zeggen dat we langer thuis blijven wonen dan ook deze situatie nabootsen. En mocht men in staat zijn om nog een cafeetje of iets dergelijks te bezoeken dan is een taxi beschikbaar toch? Mijn schoonmoeder betaalt maximaal 3 euro voor een ritje.