Het was een interessant interview, onlangs in Zorgvisie, met de Deense minister van Volksgezondheid, Magnus Heunicke. Hij was in Nederland bij een staatsbezoek, waarbij technologie in de zorg hoog op de agenda stond. ‘Onze landen zijn beide pioniers,’ zei de hij daarover beleefd, maar het gesprek in Zorgvisie ging toch vooral over de resultaten in Denemarken. Waaronder een landelijk elektronisch patiëntendossier waar alle burgers hun eigen gezondheidsgegevens kunnen inzien.
Nederland koploper
De Denen zijn wat dat betreft een stap verder dan wij, dat geef ik toe, maar ik wil toch graag op een aantal toepassingen wijzen waarin Nederland koploper is. Een ervan is Thuisarts.nl, dat in veel opzichten een groot succes is. Niet alleen is de informatie van hoge kwaliteit, zowel wat betreft de huisartsen- als de medisch-specialistische zorg, maar ook is het bereik ongekend hoog. Elke maand bezoeken meer dan 6 miljoen Nederlanders deze website. Kort na de introductie daalde het huisartsenbezoek met meer dan 10 procent.
En natuurlijk is er Zorgkaart Nederland, een site waarop ervaringen worden ontsloten van Nederlanders met hun zorgverleners. Er staan inmiddels meer dan een miljoen waarderingen op Zorgkaart Nederland, en meer dan de helft daarvan is geverifieerd, waardoor de site een goed en betrouwbaar hulpmiddel is bij het kiezen van je zorgverlener. Een dergelijke toepassing is nog maar in een beperkt aantal landen te vinden, wat nogal eens leidt tot internationale bezoekers die bij ons komen informeren hoe ze zoiets kunnen opzetten.
Ongeduld
Interessant vind ik ook de ontwikkeling van de PGO’s, de persoonlijke gezondheidsomgevingen. Hierin kun je je medische gegevens verzamelen uit de dossiers van je zorgverleners. Ook kun je gegevens over je gezondheid toevoegen die je zelf meet, zoals bloeddruk of gewicht. De PGO’s staan nog in de kinderschoenen, maar het gaat de goede kant op. Later dit jaar sluiten bijvoorbeeld de ziekenhuizen technisch aan. Het gaat soms minder snel dan ik in mijn ongeduld zou willen, maar dan houd ik me voor dat het 15 jaar heeft geduurd voordat de ziekenhuisportals van goede kwaliteit waren, en dan denk ik: goh, het valt eigenlijk best mee.
Grip op gezondheid
Wat Thuisarts, Zorgkaart Nederland en PGO’s gemeen hebben? Dat ze mensen meer grip geven op hun gezondheid. Bij al deze toepassingen staan eigen regie en eigen kracht centraal. Ik durf wel te zeggen dat dit in Nederland beter is geregeld dan in vrijwel elk ander land. Patiënten laten participeren in de zorg vraagt nog iedere dag aandacht van ons, en er zijn veel zaken die beter kunnen. Maar we mogen met elkaar ook wel eens een beetje trots zijn op wat we tot nu hebben bereikt.
Dianda Veldman
Directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland