In zijn periode aan het roer ging Philips zich steeds meer richten op medische technologie. Zo werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 als Signify op eigen benen gezet en werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv’s maakt verkocht.
Apneu-apparaten
Onder Van Houten kreeg Philips verder te maken met zaken als de uitloop van de kredietcrisis, de brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump ontketende tegen met name China en de coronacrisis. De laatste jaren van zijn topmanschap werden getekend door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips, die mogelijk gezondheidsproblemen opleverden.
Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de terugroepactie van deze apparaten. Eerder heeft hij onder meer bij de afdeling Connected Care gewerkt. De in 1974 geboren Limburger Jakobs werkt sinds 2010 bij Philips en maakt sinds 2018 deel uit van het bestuur. Daarvoor werkte hij bij olie- en gasconcern Shell en bij informatiespecialist Reed Elsevier, die inmiddels RELX heet.
Logisch moment
Van Houten stelt in een verklaring dat het “een eer en een genoegen” was om de transformatie van Philips naar medisch technologiebedrijf te leiden. Volgens hem was het een logisch moment om een stap terug te doen, omdat Jakobs nu aan de plannen en begroting voor volgend jaar kan werken. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij al eerder had besloten dat zijn derde termijn als topman zijn laatste zou worden, maar “twaalf jaar is een lange tijd”.
Beleggers
President-directeur Feike Sijbesma bedankt Van Houten: “Hij leidde Philips met zorg voor zijn klanten, patiënten en werknemers.” De oud-topman van DSM stelt dat de raad van commissarissen naar zowel externe als interne kandidaten heeft gekeken en dat Jakobs de meest geschikte opvolger van Van Houten is. Volgens Sijbesma speelde druk van aandeelhouders niet mee bij de beslissing. Beleggers morren al enige tijd vanwege de hoge kosten van de terugroepactie en de gedaalde koers van de aandelen. (ANP)