In het conceptakkoord staan voorstellen om zorguitgaven te verschuiven. Zo wordt onder meer 600 miljoen euro weggehaald bij de wijkzorg. “Wij hadden juist investeringen verwacht”, aldus V&VN.
Bestemming onduidelijk
“De zorgvraag in de wijk groeit. Dat komt door vergrijzing, maar ook door twee andere factoren: enerzijds worden patiënten uit het ziekenhuis vroeger ontslagen, zodat de zorg naar de wijk gaat. Anderzijds wordt het voor ouderen steeds moeilijker om naar het verpleeghuis te mogen, waardoor ze langer in de wijk verzorgd moeten worden. De bezuiniging strookt dus niet met de koers die er in Nederland wordt gevaren.”
Overigens benadrukken kabinetsbronnen dat het niet om bezuinigingen gaat, maar dat de groei van de uitgaven wordt beperkt. Het geld zou bovendien binnen de zorg blijven. Waar het dan precies heengaat is nog onduidelijk.
Coronajaren
Het beschikbare budget voor onder meer de wijkzorg wordt al jaren niet volledig uitgegeven, stelt het ministerie van Volksgezondheid verder. Maar het is de vraag of de afgelopen coronajaren representatief zijn voor de uitgaven, zegt V&VN. “Bovendien: je kunt uitsluitend sturen op macrocijfers, maar betekent dat dan dat we allerlei mensen in de toekomst geen zorg meer gaan verlenen?”
Door groeien
De plannen zoals die nu op tafel liggen leiden alleen maar tot een groter personeelstekort in de wijkzorg, denkt beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91. “Het personeelstekort is een groot probleem, dat zien we nu al”, zegt een woordvoerster. “Later wordt het probleem alleen maar groter. Daarom moeten we er nu in investeren.” NU’91 stelt niet alleen een hoger salaris voor, maar vindt ook dat zorgmedewerkers meer kansen moeten krijgen om door te groeien of een opleiding te gaan doen.
Verder met onderhandelingen
Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ wil dinsdag nog niet reageren op de uitgelekte conceptversie van het zorgakkoord. “Het klopt dat de budgetten niet helemaal worden opgemaakt en dat is ook zeer tegen onze zin. Maar we gaan nu eerst verder met de onderhandelingen.”
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) meldde maandag dat het verzekeraars zijn die zorgbudgetten laten liggen. Zorgverzekeraars Nederland wil daar dinsdag niet op ingaan.
Hans Buijing
Zorgthuisnl heeft al eerder duidelijk waar ze staat t.ov. dit punt, zie:
https://zorgthuisnl.nl/actueel/nieuws/macrobudget-wijkverpleging-wordt-binnen-iza-met-600-miljoen-in-mindering-gebracht/
Eerder hebben we onze zorgen geuit over de punten rondom contractering. m.n aantasting art. 13 die nog steeds wat omfloerst in de passages over contractering staan.
svanes
Altijd apart dat het maken van een budget het gevoel creeert dat het op moet moet. Stel, je hebt een reis gepland naar New York en daar in je eigen financien rekening mee gehouden. Vervolgens is die reis niet doorgegaan (door corona bijvoorbeeld), dus je hebt het geld niet uitgegeven dat je van plan was tijdens je vakantie. Vervolgens willen de New Yorkse restaurants geld van je omdat je van plan was om daar op vakantie te gaan. Misschien beter om geen sectorale budgetoverzichten te maken als je passende zorg wil bereiken. Het MBI is in al die jaren toch niet ingezet.
Peter Koopman
Het budget was gebaseerd op premie verplichte verzekering en belastingafdracht, dus geen “eigendom” van zorgverzekeraars: de betalers zijn dus misleid: foei ! En verpleegkundigen en verzorgenden struktureel onderbetaald ( loonkloof 9% ).
Binjamin Heyl
Ook in de zorg gaat het om macht, macht en nog eens macht. De beroepsverenigingen en vakbonden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn niet in staat om gezamenlijk en eensgezind alleszins redelijke eisen pakket samen te stellen en vervolgens af te dwingen. Dan kan er wel weer gekreund en gesteund worden van stoelen af gevallen worden. Maar ik heb begrepen dat V&VN weet ik waar overal aan tafel zit en was het niet mevrouw Kaljouw die waarschuwde dat wanneer VN&VN de grootste wordt dat heel Nederland van haar zou horen. Kennelijk hebbn beroepsverenigingen en vakbonden nog steeds niet door dat van stoelen af vallen alleen maar leidt tot lachen, veel lachen bij anderen.