Van den Oever is teleurgesteld dat in het concept-IZA dat maandag uitlekte niets staat over het inhalen van de grote loonachterstand van personeel in de zorg, zoals in de wijkverpleging: “Toenmalig VWS-minister De Jonge heeft beloofd dat die achterstand, die vorig jaar werd geconstateerd door de SER, zou worden gecompenseerd. In het concept-IZA komt het echter niet aan de orde.”
7,5 procent erbij
De loonachterstand was negen procent, berekende de SER. Daarvan is nu – in de wijkverpleging – 1,4 procent ingehaald: “Ik vind dat het resterende gat in de IZA-periode (2023 tot en met 2026) moet worden gedicht. Dat betekent 7,5 procent extra erbij. Dat is wat we willen.”
Daarom begrijpt Van den Oever de oproep van de CNV in het afgelopen weekend voor actie op dit punt: “Ik ben het helemaal eens met deze vakbond. Ik denk dat veel zorgbestuurders de CNV hierin steunen. Ik ook. Ik zal daarom als werkgever straks meelopen in de demonstratie om het loontekort in te halen.”
Peter Koopman
ActiZ neemt prima standpunt in inzake de loonkloof en het IZA. Het is immers een randvoorwaarde en vooral een rechtvaardige eis. Dat VWS en rest kabinet Rutte IV dit nog steeds afwijzen is pijnlijk. Of het tot meelopen in een demonstratie zal blijven, betwijfel ik. De groeiende “witte woede” wordt onderschat. Hopelijk kan de Eerste Kamer hier tijdig ingrijpen.
Peter Koopman
De door de SER op 12 mei 2021 (peil 2020) geconstateerd, bedraagt thans ca 10% struktureel. Eerst repareren en dan pas indexeren ( OVA ). Men zou het beleid van Buurtzorg kunnen kiezen: alle verpleegkundigen en verzorgenden een schaal erbij ( bijv. Verzorgende in FG 35, verzorgende IG in FG 40, verpleegkundige in FG 45, EVV verpleegkundige in FG 50 enz.) . Maar ook zou men de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld minder kunnen belasten en bijvoorbeeld niet tot het jaarloon ( ivm toeslagen) kunnen rekenen. Extra toeslagen ( bijv. ORT) zouden ook lager belast kunnen worden en een toeslag ( extra periodieken/treden ) voor fulltime aanstelling zou standaard moeten worden.
svanes
Wat in dit soort artikelen ontbreekt is de logische consequentie van een hoger loon. Dat betekent dat de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaan. Dit betekent enerzijds een verslechtering van je loonstrookje en anderzijds hogere maandelijkse kosten voor je zorgverzekering. Hier hebben ze het wel aardig uitgelegd: https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgverzekeringswet
Peter Koopman
De huidige zorgpremie leidt tot budgetten met onderuitputting. Het onderbetalen van verpleegkundigen en verzorgenden IG stimuleert blijvende vacatures en extra verloop en dus blijvend minder zorgcapaciteit. Als dat beoogt wordt? Het is onrechtvaardig om de te lage zorgpremie door de loonkloof te continueren.