Dat relatief veel mensen langdurige klachten overhouden aan covid is al langer bekend. Na een milde infectie geldt dat volgens eerder onderzoek voor ongeveer een op de acht mensen. Dit nieuwe onderzoek maakt duidelijk dat mensen die dusdanig ziek worden van het virus dat ze in het ziekenhuis belanden, daar bijna altijd langdurig last van houden. In de studie zijn gegevens onderzocht van 492 mensen die aan het begin van de pandemie werden opgenomen in de regio Rijnmond.
Langdurig last van klachten
“Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering zit in de klachten. Het zijn aanhoudende klachten die veel impact hebben op de kwaliteit van leven en kennelijk niet goed reageren op het huidige behandelaanbod”, zegt onderzoeksleider en longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC. Zowel patiënten die op de intensive care hebben gelegen als patiënten die op verpleegafdelingen waren opgenomen, houden langdurig last van klachten. De onderzoekers concluderen dan ook dat hier geen sprake is van een specifiek post-ic-syndroom. Van ic-opnames is bekend dat mensen nadien vaak last houden van problemen.
Revalidatiezorg
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat mensen met de ernstigste klachten wel veel baat hebben bij revalidatiezorg. Die zorg bevordert vooral het lichamelijk herstel. Op vermoeidheid en cognitieve problemen, zoals concentratieverlies, heeft de revalidatie vaak minder effect.
Meer onderzoek nodig
Volgens de wetenschappers is nog te weinig bekend over de oorzaken van langdurige covid. Ze pleiten daarom voor meer onderzoek. De resultaten van hun onderzoek hebben ze gepubliceerd in twee wetenschappelijke tijdschriften, het European Respiratory Journal Open Research en The Lancet Regional Health – Europe. (ANP)