Foto: Jason Lund/Stock.adobe.com
Dat blijkt uit de FNV Zorgbarometer, waaraan 4.550 zorgprofessionals hebben meegewerkt. “Als dit gebeurt, stevenen we af op een zorginfarct’, zegt FNV-zorgbestuurder Elise Merlijn: “De werkdruk is al schreeuwend hoog. Dat wordt alleen maar groter naarmate het vaste team kleiner wordt. Zij vallen vervolgens uit en zo blijf je in een vicieuze cirkel. Zorg wordt hierdoor schaars en ontoegankelijk.”
Vrijheid over werktijden
Belangrijkste reden voor het opzeggen van het dienstverband is meer vrijheid over de werktijden en vakantie. Andere argumenten: betere werk/privébalans en een hoger salaris. Ook wordt vermindering van bureaucratie genoemd.
Wat hen soms tegenhoudt om de stap naar zzp’er te zetten, is het verlies van sociale zekerheid, zoals het wegvallen van pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte. Bovendien speelt het verlies van contact met collega’s mee.
Merlijn vindt de zzp-trend slecht: “Je ziet nu al dat vaak eerst rekening wordt gehouden met de wensen van zelfstandigen en daarna wordt het vaste personeel pas ingedeeld. Die draaien dan de zwaardere diensten en weekenddiensten. Voor hen blijft er nauwelijks de mogelijkheid over om eens lekker een weekend tot rust te komen. Met nog meer uitval als gevolg.”
Inhuur dure externen
De FNV-bestuurder noemt een ander nadelig effect: “De inhuur van dure externen zet de financiële positie van zorginstellingen enorm onder druk. Zorg dat het geld beter wordt besteed! Laat het geld niet wegstromen via detacheringsbureaus die er stevig aan verdienen. Zorg dat het geld bij de medewerkers komt die dag en nacht klaar staan om de gewenste zorg te leveren.”
Merlijn pleit voor een goede balans tussen werkzekerheid met de juiste beloning, sociale zekerheden en vooral gezonde roosters: “Dan is de behoefte om te gaan flexen veel minder. Een interne flexpool biedt bijvoorbeeld die mogelijkheid. Om de vicieuze cirkel te doorbreken en te werken aan echte oplossingen, moet de overheid investeren. Doet ze dat niet dan holt de kwaliteit van de zorg hard achteruit.”
Peter Koopman
Helder betoog vanuit vakcentrale FNV over neveneffecten toename aantal ZZP banen in de sector Zorg, met name voor jongere medewerkers ( 10% vacatures, roosterperikelen), functie- ipv beroepsgerichte werkverdeling, machinebureaucratie ipv professionele organisatiecultuur enz. doet deze jongere collega’s kiezen voor de zzp status of ( jammer ) uitstromen uit zorg! Door stelselmatig “wegkijken” of kiezen voor “dwang” ( zzp in zorg niet meer erkennen ) wordt de Nederlandse Zorg uitgehold. De systeemverantwoordelijken ( SoZa en VWS ) zijn nu aan zet. Indien te laat, dan is dit onomkeerbaar geworden. De komende CAO onderhandelingen en groeiende grote onrust versterken dit alles.
J Vandenberg
Met dit gegeven maar zien of de FNV eens een verschil wil maken met de komende CAO onderhandelingen.
Te denken aan een keer echt verschil maken. Want de huidige cao is werkelijk een aanfluiting als het gaat om salaris, ouderenbeleid en loopbaankansen.