“Harde afspraken hierover ontbreken in het akkoord”, zegt de organisatie. “Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren geweigerd om binnen de wijkverpleging reële tarieven te betalen. Zo zien zorgaanbieders ieder jaar hun kosten harder stijgen dan hun tarieven, met als resultaat dat het leveren van wijkverpleging financieel niet meer uit kan”, klaagt ze.
Kopje onder
Veel zorgaanbieders dreigen daardoor kopje onder te gaan, aldus Zorgthuisnl, en dat staat “in schril contrast met de prominente rol die de wijk de komende jaren moet gaan vervullen”.
De club maakt uit het plan voor het Zorgakkoord op dat het allemaal om ‘hoe groter, hoe beter’ moet gaan draaien. “Kwalitatief goede zorg draait echter om maatwerk en is altijd kleinschalig in de directe relatie tussen cliënt en zorgprofessional”, zegt Zorgthuisnl.
Aan tafel
Zorgthuisnl loopt echter nog niet weg: “Dat we nu nee zeggen, neemt niet weg dat we onze verantwoordelijkheid blijven nemen en graag aan tafel blijven om een akkoord te bereiken dat beter landt bij onze zorgaanbieders en zorgprofessionals en meer rust, vertrouwen en zekerheid biedt.” Maar daarvan is nu dus nog geen sprake, zegt de organisatie.
Partijen die hebben laten weten vooralsnog niet te tekenen, zijn onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), zorgbrancheorganisatie ActiZ en belangenorganisatie voor patiënten in de ggz MIND. (ANP)