Dat blijkt uit berichtgeving van dagbladen de Gelderlander, Tubantia en BN/de Stem. Woensdag bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur dat tientallen cardiologen bij negen streekziekenhuizen miljoenen euro’s ontvingen. De ‘top drie’ bestond uit MST (2,1 miljoen), Amphia (1,8 miljoen) en CWZ (1,7 miljoen). Een woordvoerder van CWZ zegt dat het bestuur in gesprek is met de cardiologen en dat er inmiddels een onderzoek is gestart. Tot de bedrijven die de cardiologen van CWZ hebben betaald, behoren onder andere AstraZeneca, Bayer, Medtronic, Boston en Abbott. Dat zijn ook leveranciers van het CWZ.
Gedragscode beter toepassen
De raad van bestuur van MST zegt dat de controle geheel werd overgelaten aan de cardiologen in het ziekenhuis. Het bestuur wil die werkwijze gaan aanpassen om de vereiste Gedragscode Medische Hulpmiddelen beter toe te passen. Dat betekent: afspraken vooraf. MST start een financieel onderzoek naar ‘zijn’ cardiologen, die opereren onder de naam Cardiovasculair Research en Educatie (CRE), maar verwacht geen ‘lijken in de kast te vinden’.
Ook de raad van bestuur van Amphia wil vooralsnog eerst een intern onderzoek uitvoeren naar het MSB van de hartspecialisten, waar zeventien cardiologen werkzaam zijn. De rvb zegt dat ze niet op de hoogte was dat de cardiologen bv’s hadden opgetuigd waar donaties naartoe gingen.
Transparantieregister
Minister Ernst Kuipers reageerde geschrokken op het onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Hij wil in gesprek met Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) en de IGJ. Hij vindt het niet nodig om bestaande regels of wetgeving aan te passen. De regulering deugt, maar de naleving moet goed zijn, aldus de minister. Alle medische bedrijven dienen hun mogelijke relaties met zorgverleners aan te melden bij het Transparantieregister Zorg. Volgens NOS en Nieuwsuur heeft dat geen compleet financieel overzicht en bovendien kampt het met technische gebreken. De stichting die er achter zit, gaat daar onderzoek naar doen. Daarnaast gaat het transparantieregister de procedures veranderen: voortaan worden elk jaar alle artsen aangeschreven om hun financiële banden aan te melden, zo meldt vakblad Medisch Contact op 15 september.
Wijnsma
Het is toch vreemd dat de Medisch Specialistische Bedrijven met vaak jaaromzetten van 50 miljoen of meer niet hoeven te voldoen aan de Governancecode Zorg, waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan transparantie, het afleggen van verantwoording en het voorkomen van (de schijn van) belangenverstrengeling, terwijl honderden veel kleinere zorginstellingen daar wel aan moeten voldoen.