De NZa meldt op 16 september dat de vastgestelde prestaties en tarieven de redelijke kosten van zorg dekken. Dus de Tariefbeschikking GGZ en Forensische Zorg 2022 blijft in deze vorm bestaan.
Het gedifferentieerde tarief in het zorgprestatiemodel houdt in dat er verschillende tarieven zijn die aansluiten bij de aard van de zorg die de vrijgevestigde psychiater levert, aldus de NZa. Dat betekent dat een cliënt meer betaalt bij een vrijgevestigde psychiater. De NVvP maakte bezwaar tegen de tariefdifferentiatie. De NZa zegt dat het zich baseert op het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ, dat Zorginstituut Nederland heeft opgesteld.
praktijkhengeveld@gmail.com
Geachte heer Douma, de patient (want dat is het) betaalt helemaal niet meer bij een vrijgevestigde psychiater, want dat doet de zorgverzekeraar. En door de tariefdifferentiatie en allerlei afslagen betalen de zorgverzekeraars, zeker de grote, eerder minder dan meer aan de vrijgevestigde psychiaters. Daarachter ligt een ‘hoger doel’ van die zorgverzekeraars: het uitroken van de vrijgevestigde psychiaters, omdat die van de zorgverzekeraars in de multidisciplinaire instellingen zouden moeten werken. Triest voor al die patienten met hoogcomplexe problemen die nu juist graag en uitstekend door een vaste, laagdrempelige goed bereikbare en veilige hoogopgeleide medisch specialist behandeld willen worden in plaats van door een wisselend team van lager opgeleide behandelaars. En triest omdat het wegpesten van vrijgevestigde psychiaters de wachtlijsten alleen maar langer en de GGz duurder zal maken.
Aafje
Ik herken mij in onderstaand verhaal van de patient met hoogcomplexe problemen die graag een vaste, laagdrempelige en hoogopgeleide medisch specialist wil in plaats van een wisselend team van lager opgeleide behandelaars.