Het kabinet maakt elk jaar op Prinsjesdag bekend wat de rekenpremie wordt, de richtlijn waar zorgverzekeraars hun zorgpremie op baseren. Uitgelekt is dat verzekerden volgend jaar 10 tot 12 euro per maand meer zullen gaan betalen. “Mensen moeten zich inderdaad voorbereiden op dat bedrag”, reageert Bos. “Verzekeraars kunnen er nog wel zelf voor kiezen of ze daar boven of onder gaan zitten. Maar dat de premie omhoog gaat is evident.”
Zorgpremie drukken
Kan Menzis het eigen vermogen van 1,4 miljard euro inzetten om de premie te drukken? “Wij kunnen dat vermogen niet zomaar aanwenden. Van de toezichthouder (de Nederlandsche Bank) moeten wij een buffer aanhouden voor slechte tijden. Wij vinden dat de buffer wel wat lager mag, maar het is niet aan ons.”
Koopkrachtcrisis
Bos zegt dat Menzis zich zeer bewust is van de koopkrachtcrisis. “Onze opvatting is dat je als zorgverzekeraar een brede verantwoordelijkheid hebt. Stress en schuldenproblemen voorkomen horen daar ook bij. Wij werken samen met gemeenten en organisaties die zich op schuldenproblemen richten. Het allergrootste probleem is als je er te laat achterkomt dat mensen in de problemen komen. Wij denken dat we dat nu goed op orde hebben.”
Integraal zorgakkoord
Bos is tevreden over het integraal zorgakkoord. Dat de Landelijke Huisartsen Vereniging niet heeft ondertekend betreurt Bos. Maar hij constateert dat de LHV het eigenlijk wel een goed akkoord vindt, maar dat het vertrouwen ontbreekt dat verzekeraars hun afspraken nakomen. Bij eerdere bestuurlijke akkoorden was de huisartsen beloofd dat ze meer tijd per patiënt zouden krijgen. Maar daar is in de praktijk niet veel van terechtgekomen.
Huisartsen en wijkverpleging
Bos verwacht dat huisartsen nog wel mee gaan werken aan de uitvoering van het IZA als de verzekeraars hun afspraken nakomen. De bedoeling van het IZA is dat er meer zorg vanuit ziekenhuizen naar huisartsen en wijkverpleging gaat. Doordat ziekenhuizen minder doen, kan dat geld naar de huisartsen en wijkverpleging, aldus Bos