Deze patiënten zijn voor hun diagnose en behandeling afhankelijk van medische isotopen die in Petten worden geproduceerd. De huidige reactor in Petten is zestig jaar oud en aan vervanging toe. Met de nieuwe reactor kunnen duizenden patiënten in binnen- en buitenland weer jarenlang worden geholpen.
Kanker behandelen
Momenteel worden medische isotopen met name gebruikt bij het stellen van diagnoses. De komende jaren worden er ook patiënten met verschillende vormen van kanker mee behandeld, met aanzienlijk minder bijwerkingen dan de bestaande therapieën. Dat is een belangrijke doorbraak, meldt zorgminister Ernst Kuipers, zeker voor patiënten voor wie nu nog geen effectieve behandeling beschikbaar is.
De kosten van een nieuwe kernreactor worden geschat op 1,84 miljard euro. Dit jaar reserveert het ministerie 30 miljoen euro en vanaf 2023 jaarlijks 129 miljoen euro voor een nieuwe reactor. Komend voorjaar neemt het kabinet er waarschijnlijk een definitief besluit over.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, Andor Glaudemans, is “zeer verheugd” over het plan. “Dit is belangrijk voor de vele patiënten in Nederland die afhankelijk zijn van medische isotopen voor hun behandeling.” Ook KWF Kankerbestrijding spreekt van “goed nieuws voor patiënten in Nederland en ver erbuiten”. (ANP)