De regio’s slagen er nog niet in om voor elk kind met een jeugdbeschermingsmaatregel op tijd passende hulp te bieden, maar het verscherpte toezicht “draagt niet bij” aan het verbeteren van de situatie. De oorzaak voor de problemen in de jeugdbescherming is de manier waarop het jeugdbeschermingsstelsel is ingericht, constateren de inspecties. Dat overstijgt gedeeltelijk de verantwoordelijkheid van de regio’s.
Crisisaanpak
Vorige week riepen de inspecties minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) op om onmiddellijk met een crisisaanpak van de jeugdbescherming te beginnen. “Ondanks de inzet van de jeugdbeschermers, de betrokken partijen en het toezicht van de inspecties is de situatie in de jeugdbeschermingsketen onverminderd slecht. De overheid faalt bij haar taak om kwetsbare kinderen te beschermen”, benadrukten ze.
Het gaat onder meer om financiële tekorten in de jeugdbescherming, onvoldoende personeel en te weinig of te late inzet van passende specialistische hulp voor kinderen met een maatregel. De kwaliteit van de jeugdbescherming staat al sinds 2019 “ernstig onder druk”. Brabant en Amsterdam/Noord-Holland waren de laatste regio’s die nog onder verscherpt toezicht stonden. (ANP)