Kunstmatige intelligentie is een computersysteem dat in staat is om te ‘leren’ van voorbeelden. De Maastrichtse hoogleraar Philippe Lambin ontwikkelde een methode (radiomics) om kunstmatige intelligentie in te zetten bij medische beelden, zoals MRI-, CT-, of PET-scans.
Leren van MRI-scans
In het geval van borstkanker leert een computersysteem aan de hand van MRI-scans om het onderscheid tussen tumoren die verkleinen door chemotherapie, en tumoren waarop chemotherapie geen effect heeft. Bij MRI-scans van nieuwe patiënten bepaalt het systeem vervolgens of chemotherapie succesvol zal zijn. Is dat niet het geval, dan kan de patiënt chemotherapie bespaard blijven en kan er sneller naar alternatieve behandelingen worden gekeken.
Hoewel de techniek zich inmiddels heeft bewezen, wordt radiomics nog niet toegepast in de zorg, aldus hoogleraar Lambin. “Je krijgt nu een beslissing die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, maar de arts heeft allerlei vragen bij zo’n beslissing. Artsen zullen zo’n beslissing niet accepteren zonder de juiste uitleg, zonder vragen te stellen of zonder de beslissing te controleren.”
Dialoog met AI
Op dit moment is het niet mogelijk om het systeem vragen te stellen, maar daar wil Lambin verandering in brengen. “Een soort dialoog met kunstmatige intelligentie”, noemt hij deze ontwikkeling. “Zo kunnen artsen de beslissing van kunstmatige intelligentie controleren, en bepalen of ze het daarmee eens zijn. Pas als artsen begrijpen hoe de beslissing tot stand komt, zullen ze de techniek gaan inzetten voor hun patiënten.”
De vertaalslag van de wetenschappelijke techniek naar een bruikbare methode voor artsen is onderdeel van ‘RadioVal’, een groot onderzoek waaraan acht landen van vier verschillende continenten samenwerken. Het RadioVal-project is in september van start gegaan.