Samenwerking Nederland is een stichting van dagvoorzitters die de overheid en de markt dichter bij elkaar willen brengen. Zij werken samen met het bedrijfsleven, maar ook de lokale en regionale overheden.
Duidelijke afbakening wetten
Volgens de stichting missen gemeenten onder meer een duidelijke afbakening tussen de verschillende zorgwetten waar ze mee te maken hebben. Er wordt daardoor heel vaak binnen gemeenten naar andere afdelingen verwezen waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd in het verwijzingsspel binnen gemeenten en met zorginstellingen.
Het leveren van maatwerk is daarom vaak niet mogelijk. Hulp van het Centrum Indicatiestelling Zorg blijft vaak uit en de organisatie wordt door gemeentelijke professionals als log en “raadselachtig” ervaren.
Delen gegevens
Ook klaagt men over een doorgeslagen angst voor delen van gegevens. Door de AVG worden gegevens over bijvoorbeeld signalen van zorgfraude niet gedeeld, maar ook scholen en huisartsen zouden geen signalen van kindermishandeling durven te delen met gemeenten doordat ze vrezen de privacyregels te overtreden.
Verder zijn er soms problemen met de tolk die niet-Nederlandssprekende inwoners meenemen tijdens een Wmo-intake. Gemeenten hebben vaak niet de tijd en hebben vaak ook geen geld voor een onafhankelijke tolk om te verifiëren of die tolken wel juiste voorstelling van zaken geven. Als het gaat om de Wmo blijft ook het inkomensonafhankelijke abonnementstarief een groot probleem voor de financiën van gemeenten, benadrukt de stichting.