Met de nieuwe declaratie geeft de NZa gehoor aan een brede oproep vanuit zorgaanbieders om voor deze dienst een aparte bekostiging te maken. “Door intensieve samenwerking tussen branchepartijen, zorgverzekeraars en de NZa is er in korte tijd een passende oplossing gevonden om zorg in een voor de cliënt begrijpbare taal mogelijk te maken”, meldt de zorgautoriteit. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en Bo Geboortezorg hebben daarna kwalitatieve normen opgesteld.
Zorgbrede inzet talentolk
De NZa adviseert zorgaanbieders om met zorgverzekeraars te overleggen over de inkoop van deze zorg. “Voor de geboortezorg met vrije tarieven (de tweedelijns gynaecologie, obstetrie en de integrale geboortezorg) is er geen toeslagprestatie ingevoerd omdat de vrije tarieven hiervoor al ruimte bieden”, aldus de autoriteit. De nieuwe toeslag in de eerstelijns verloskunde en kraamzorg is tijdelijk tot deze oplossing er is.
Omdat taal een barrière voor goede ontvangen zorg kan zijn, wordt er door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ook gekeken naar een landelijke, zorgbrede oplossing voor de inzet van een talentolk. De NZa monitort de ontwikkelingen rondom een zorgbrede oplossing en de inzet van de tolk.