Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een kwaal waarbij de gezichtsscherpte en het vermogen om details te zien afnemen. Lichtgevoelige cellen vallen uit. De chip zou echter de functie van de lichtgevoelige cellen in het netvlies kunnen overnemen.
Omgevingsbeelden
Op de bril zit een minicamera die beelden van de omgeving vastlegt. “Deze beelden worden via een zakcomputer omgezet naar infrarood licht dat vervolgens via de bril op de chip wordt geprojecteerd. De chip geeft hierbij elektrische prikkels af aan de nog werkende zenuwcellen in het netvlies, die ze via de oogzenuw doorsturen naar de hersenen”, legt het ziekenhuis uit.
Training
De patiënt wordt komende weken aangeleerd zijn bril zo goed mogelijk te gebruiken. “Na intensieve training bij ons hopen wij dat hij letters en woorden kan herkennen en zijn mobiel kan bedienen. Voor een slechtziende patiënt zoals hij is dit enorm belangrijk voor zijn zelfstandigheid en het verbetert de kwaliteit van zijn leven flink”, aldus Caroline Kuip, onderzoeker-orthoptist.
Koen van Overdam, oogarts en netvlieschirurg, plaatste de volgens zijn ziekenhuis eerste chip in Nederland. (ANP)