Maar ook als we kijken naar de wat kortere termijn, vindt minister Helder dat de aanwas van niet personeel in de zorg moet worden beperkt. In de periode van 2022 tot 2025 mogen en niet 140 duizend werknemers in de zorg bijkomen, maar maximaal 110 duizend. Waarschijnlijk knijpt de sector zich al in de handjes als dat laatste aantal de komende jaren wordt gehaald.
Te lage salarissen
Inmiddels heeft Helder haar programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ) gepresenteerd. Het is er vooral op gericht om het werkplezier in de zorg te verbeteren en zo personeel te behouden. Iedereen in de zorg zal beamen dat het belangrijk is om de spreekwoordelijke achterdeur te sluiten en te voorkomen dat personeel net zo hard wegloopt als dat het instroomt.
Toch is er ook kritiek op het programma van Helder. Zo vinden vakbeweging FNV en branchevereniging ActiZ dat het programma niets doet aan de salarissen in de zorg. Voor sommige beroepen lopen de salarissen flink achter op de arbeidsmarkt, waar mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau soms bijna 10 procent meer loon krijgen. Een belangrijk instrument voor werving én behoud wordt daarmee onvoldoende ingezet, stellen FNV en ActiZ.
Zzp’ers in de zorg
Te lage salarissen vormen in de zorg een mes dat aan twee kanten snijdt. Het blijkt voor zorgmedewerkers een belangrijke reden om als zzp’er aan de slag te gaan. Van het aangeboden dienstverband kunnen ze niet rondkomen. Zorginstellingen raken zo hun personeel kwijt en krijgen vacatures niet vervuld, terwijl het werk wel moet worden gedaan. Zzp’ers laten zich hier graag voor inhuren, maar daar hangt een flinke prijskaart aan. Voor de hele zorg ging het afgelopen jaar om ruim een half miljard euro.
Het kabinet heeft de afgelopen jaren laten merken het aantal zzp’ers in de gezondheidszorg ongewenst te vinden. Via de belastingdienst worden maatregelen getroffen om de groei te remmen. Zo mogen nieuwe praktijkondersteuners bij huisartsen geen zzp’ers meer zijn. Er zijn ook zorginstellingen die het initiatief hebben genomen om zelf niet meer met uitzendkrachten en zzp’ers te werken. In plaats van geld uit te geven aan externe inhuur, kan het beter besteed worden aan een betere beloning voor de mensen die in dienst zijn, is de gedachte.
De zorg lijkt er hoe dan ook van doordrongen dat het de komende jaren roeien is met de riemen die er zijn. Zorgaanbieders worden creatiever in het werven, er is meer aandacht voor behoud en er wordt steeds vaker samengewerkt aan opleidingen en bij het uitwisselen van personeel, maar er wordt ook vaker gekeken naar informele zorg, wat kunnen mantelzorgers nog meer doen?
Compassievol leiderschap
Een belangrijke rol is weggelegd voor leidinggevenden en bestuurders in zorgorganisaties. Zorgbestuurders Carina Hilders en Maurice van den Bosch en Barbara Doeleman-van Veldhoven spreken van “compassievol leiderschap”. Compassievolle leiders geven leiding met een open hart en een heldere geest. Ze zijn met aandacht aanwezig, luisteren goed, tonen empathie voor zorgmedewerkers en doen alles wat binnen hun vermogen ligt om problemen op te lossen zodat zorgmedewerkers in een veilige omgeving hun werk goed kunnen doen.
Gratis online event: Healthcare@work 10 november 2022
De huidige tekorten aan personeel binnen zorg en welzijn zijn niet oplosbaar, simpelweg omdat de vraag te hard groeit. Aan welke knoppen kunnen we draaien om de zorg te blijven leveren? Tijdens het gratis online event Healthcare@work op 10 november 2022 bespreken we de oplossingen in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt.
Wim Nobbe
Goed opgeleid personeel is niet eenvoudig te vinden en kan nog lang duren voordat geschoold personeel inzetbaar is. Investeren in de juiste (transfer ) hulpmiddelen kunnen we ”morgen” regelen. Wekelijks kom ik bij zorginstellingen waar 2 medewerkers een bewoners van bed naar rolstoel verplaatsen omdat het verplaatsen met een mobiele tillift zwaar gaat en de kamer niet voldoende transfer ruimte biedt, ook niet met een mobiele tillift met rijondersteuning. Gelukkig gebruiken steeds meer zorginstellingen plafond tilsystemen waardoor de cliënt door 1 medewerker geholpen kan worden. Morgen (!!) zijn de plafond tilsystemen al beschikbaar en kunnen we bijdrage aan het te kort aan personeel. Waarom wordt dit niet standaard toegepast binnen de zorginstellingen? Tevens is een plafond tilsysteem een meer dan alleen een transfer hulpmiddel en wordt het een PlafondZorgSysteem.