Toch moest het radicaal anders want er zijn wat bezwaren. Wat die bezwaren zijn wordt overwegend gevat in algemene termen zoals “niet passend bij onze tijd”, “onvoldoende marktconform” en “te weinig individueel gericht”.
Mammoetorganisaties
In het onderwijs heeft dit geleid tot mammoetorganisaties waar vastgoedbeheer belangrijker is dan de inhoud van onderwijs. Ambachtslieden zijn er nauwelijks meer en het niveau van lees- en rekenvaardigheid is onder het Europees gemiddelde gezakt. Ons zorgsysteem heeft zich ontwikkeld tot de duurste van de Westerse landen terwijl het kwaliteitsniveau gedaald is tot de Europese middenmoot.
Volledig afhankelijk
Zoals de “Wet toekomst pensioenen de werknemer volledig aan de financiële sector uitlevert” (Volkskrant), is de zorgpremie-betaler volledig afhankelijk van de zorgverzekeraar geworden. De grilligheid van de markt bij het nieuwe pensioenstelsel, is bij ons zorgstelsel vervangen door de grilligheid van het zorgbeleid van overheid en zorgverzekeraar.
Ver-markten
De overheid is bij stelselwijzigingen kennelijk niet in staat om eerst een analyse van eventueel geconstateerde tekortkomingen te doen en dan te bekijken hoe noodzakelijke aanpassingen in het vigerende stelsel kunnen worden ingevoerd. Het huidige beleid van totaal omgooien leidt tot tijd- en geldverslindende trajecten met ook nog een onzekere uitkomst door de enorme complexiteit. Zoals later ook wel is toegegeven, heeft het parlement indertijd de consequenties van het ver-markten van de zorg totaal onderschat.
Raadplegend referendum
Vele deskundigen waarschuwden – op grond van ervaring in het buitenland – het ingewikkelde DBC-systeem niet in te voeren. Ook nu waarschuwen vele prominente deskundigen de “pensioenwet” niet in te voeren. Door het langdurige tijdsbeslag van dit soort stelselwijzigingen lijkt het wel of zowel kabinet en parlement gezamenlijk in een tunnel terechtkomen waarin maar één weg overblijft: aannemen van het voorstel. Het zou interessant zijn als er een wet bestond die bij grote stelselwijzigingen een “raadplegend referendum” verplicht zou maken. Ik denk dat ons dan veel geld en ellende bespaard zouden zijn gebleven.
Robert W. Kreis
Chirurg, niet praktiserend
em.hoogleraar Brandwondenzorg VUmc
Jaap van den Heuvel
Goed verhaal Robert! Maar wat nu?
Robert Kreis
Ha Jaap!
Kijk naar mijn SKIPR blog met de titel: Wat niet in de zorgparagraaf van het coalitieakkoord staat.
hgr Robert
https://www.skipr.nl/blog/wat-niet-in-de-zorgparagraaf-van-het-coalitieakkoord-staat/#comments