Artsen die ziek worden en daarvan verslag doen, daarvan zijn er meer. Een wat ouder voorbeeld is psychiater Piet Kuiper, die in zijn boek Ver Heen op aangrijpende wijze verslag deed van zijn eigen depressie.
Meer dan diagnose
Een meer recent voorbeeld is de Britse neuroloog Udo Kischka, die al twintig jaar patiënten behandelde na een hersenbloeding, tot hij er zelf door werd geveld. Gaandeweg werd hem duidelijk dat hij dan wel gespecialiseerd was in deze aandoening, maar dat hij er eigenlijk ‘geen bal’ van wist. ‘Ik zou nu een veel betere dokter zijn geweest,’ vertelde hij in een interview. ‘Dan had ik geweten hoe het echt is en meer begrepen hebben dan alleen de diagnose.’
Olympus
Het artikel in Medisch Contact geeft een toch iets andere kijk op de zaak. Het beeld dat mij blijft hangen, is dat van goden uit de Oudheid die vanaf de Olympus op aarde neerdalen om eens te kijken wat wij gewone stervelingen daar zoal uitspoken. “Het grootste gemis dat arts-patiënten voelen is dat de behandelend arts geen voeling houdt met hun arts-zijn”, aldus het artikel.
Dat komt op mij toch wat merkwaardig over. Ik heb de afgelopen tijd de nodige medische behandelingen ondergaan, en ik had er geen moment behoefte aan dat de behandelend arts voeling hield met mijn directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie-zijn. Een goeie arts ziet jou als mens, niet als iemand met een bepaalde functie of – erger nog – een bepaalde status.
Miskenning
Voor de ondervraagde arts-patiënten in Medisch Contact lag dat anders. Zij ervoeren de houding van hun behandelende collega, aldus de auteur, “als een miskenning van een deel van hun zijn, want het dokteren speelt voor veel praktiserende artsen een dominante rol in hun gevoel van eigenwaarde”.
Samen Beslissen
Als je verder leest begrijp je wel wat er eigenlijk wordt bedoeld. De arts-patiënten hadden soms het idee dat er niet naar hun suggesties werd geluisterd. Dat moet natuurlijk wel gebeuren. En niet alleen bij arts-patiënten maar bij iedereen die een medische behandeling ondergaat. Onze campagne Samen Beslissen is mede op deze gedachte gebaseerd.
Feitelijk niet zo’n gek verhaal dus, in Medisch Contact. Het klopte goedbeschouwd allemaal best. Maar toch raakte ik dat beeld van die goden die vanaf hun berg naar beneden komen kuieren, in de dagen na lezing van het artikel niet helemaal kwijt.
Dianda Veldman
Directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland