InnoGenerics vroeg twee weken geleden faillissement aan omdat het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Afgelopen dinsdag was de laatste dag waarop bedrijven een bod konden uitbrengen op de onderneming, die tot aan het faillissement ongeveer negentig medewerkers had. De curator voert nu nog gesprekken met één gegadigde. Als hij geen oplossing vindt, komt de fabriek begin januari stil te liggen.
InnoGenerics maakt voor andere bedrijven generieke geneesmiddelen, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Als deze fabrikant zou wegvallen, zou Nederland voor deze medicatie afhankelijker worden van het buitenland, met name van Aziatische landen. Tekorten zijn dan na verloop van tijd niet uit te sluiten, maakte minister Kuipers (VWS) vlak na het faillissement duidelijk.
Strenge regulering
Volgens de curator gaven geïnteresseerde partijen aan dat de strenge regulering van medicijneninkoop het moeilijk maakt om van InnoGenerics een gezonde onderneming te maken. Voorafgaand aan het bankroet benutte de fabriek maar een fractie van zijn totale productiecapaciteit. Door de hevige regulering van de markt duurt het erg lang voordat een nieuwe eigenaar de productie op kan voeren.
Ook zeiden geïnteresseerde partijen op korte termijn meer ondersteuning nodig te hebben om InnoGenerics levensvatbaar te maken. Nu draait de medicijnproducent nog door dankzij een garantie van het ministerie van VWS. Overnamekandidaten zouden ook een beroep kunnen doen op een bestaande regeling, waarbij de overheid garant staat voor de helft van een maatschappelijk wenselijke investering. Maar volgens de curator stelt het ministerie geen verdere steun te kunnen bieden.
Bentfort van Valkenburg schrijft ook enkele zorgverzekeraars om hulp te hebben gevraagd. Zij gaven aan geen mogelijkheden te zien om te helpen bij het herstel van InnoGenerics, aldus de curator. (ANP)
Robert Kreis
Dit is in feite een bijna schandalige zaak. De inkoop van generieke medicijnen ligt bij de verzekeraars. Deze hebben het voordeel om via het “preferentie-beleid” en geheime contracten medicijnen in het buitenland in te kopen. De winst zou gebruikt worden om de zorgkosten “laag” te houden. Gebruik deze winst liever om de medicijn productie in Nederland en Europa in stand te houden
Robert Kreis
lucas van der Hoeven
1) Strategisch zeer belangrijk om deze generieke productie in Nederland te behouden. China en India leveren zo’n 75% van de generica. Als de plolitieke spanningen tussen VS en China toenemen vanwege Taiwan, zou China wel eens kunnen overwegen om geen medicijnen meer aan VS-EU te leveren. Dan wordt lijden pas echt een last!
2) Dankzij de generica zijn de oprenbare en ziekenhuis uitgaven op omstreeks € 8 miljard gestabiliseerd, sinds 2006! Nederland werd van middenmoter tot de op Noorwegen na, geringste uitgaven aan farma producten vlg. de OESO. Dus zijn er wel heel veel kosten bespaard…
3) Met het sluiten van deze fabriek verdwijnt ook kennis en ervaring over deze medicijn productie voor de komende generaties. Het weer opstarten van een dergelijke fabriek (kennis+ kunde + ervaring) zal wsl. vele malen kostbaarder zijn, dan het nu voortzetten van dit bedrijf.
4) VWS en EZ en Financiën dienen in te zien dat het om meer gaat dan geld…namelijk garantie..