Ook vraagt de LHV aandacht voor het verhogen van het aantal opleidingsplekken tot huisarts en de eisen van commerciële aanbieders in de huisartsenzorg. Op 18 januari debatteert de Tweede Kamer over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.
Zzp-ers
Voor de huisartsenzorg is het noodzakelijk dat er een flexibele schil is van waarnemende huisartsen. Vooral voor inzet bij ‘piek en ziek’. Zij zijn de smeerolie in de sector volgens LHV. Het coalitieakkoord laat zien dat het kabinet hard wil ingrijpen om het aantal zzp-ers terug te dringen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Deze plannen hebben waarschijnlijk veel gevolgen voor de zorg.
Opleidingsplekken
Vanwege de stijgende zorgvraag, vergrijzing en het vastlopen van patiënten op andere plekken in de zorg is er steeds meer inzet van huisartsen nodig. Het Capaciteitsorgaan zal waarschijnlijk een flink hoger aantal opleidingsplekken voor huisartsen adviseren. De LHV vraagt om het advies van het aantal opleidingsplekken over te nemen.
Om te zorgen dat het aantal opleidingsplekken ook goed wordt opgevuld, is het belangrijk dat het vak van huisarts aantrekkelijk is en blijft. Een duidelijke aanpak van de werkdruk in de huisartsenzorg helpt daarbij.
Commerciële aanbieders
Er zijn zorgen over commerciële aanbieders in de huisartsenzorg. Er zijn regelmatig verhalen over praktijken die na overname door een commerciële aanbieder veel slechter bereikbaar zijn voor patiënten. Ook zijn er signalen dat er soms forse goodwill wordt betaald door commerciële aanbieders, waar individuele huisartsen moeilijk tegenop kunnen bieden. De LHV is van mening dat nieuwe aanbieders in de huisartsenzorg met commerciële activiteiten aan dezelfde eisen moeten voldoen als andere praktijkhouders. LHV vraagt om hier zorgverzekeraars op aan te sporen en op te controleren.
pvhessen@sag-amsterdam.nl
T.a.v. werken als waarnemer cq ZZP-er: op dit moment werkt meer dan 40% van de huisartsen als zodanig. Daarvan werkt ca. de helft als vaste waarnemer: dat voegt niets toe aan je flexibele schil, en kun je toch echt beschouwen als schijnzelfstandigheid. Deze vaste waarnemers kunnen prima in loondienst. De ruim 20% losse waarnemers zijn wel érg veel voor een flexibele schil, in 2000 was dat nog minder dan 10%. Omdat ook deze losse waarnemers ‘zijn ingebed in de organisatie’ (gelukkig wel, anders werd het een rommeltje in de huisartsenpraktijk) zijn het geen echte ZZP-ers. Voor een, beperkte, flexibele schil zou je waarnemend huisartsen bij bijv. de Regionale Huisartsen Organisatie kunnen aanstellen, en van daaruit inzetten voor piek en ziek.
Net als alle (zorg)organisaties hebben ook huisartspraktijken behoefte aan een flexibele schil; dat rechtvaardigt niet de huidige situatie met steeds minder gevestigd huisartsen met eigen patiënten, toch een kernwaarde van de huisartsenzorg.
Schuiringa
In de top van VWS zitten alleen nog communicatie deskundigen.
Iedere deskundigheid is weg,
Het WEF wil depopulation
Schuiringa
Mijn kind is huisarts. Geen haar op het hoofd denkt er aan om een praktijk over te nemrn.
Slaaf van de zorgverzekeraar en IGJ worden de eigenaren genoemd.
Geen vacanties, altijd diensten,
€20,00 per uur effectief,
Alleen een dwaas wordt nog eigenaar.
In loondienst bij private equity is veel relaxter