Voor wie de website van Skipr bijhoudt, is het patroon onmiskenbaar. Op 10 december werd Minister Helder aangehaald: de zorgvraag in de ggz kan omlaag, want ervaring leert dat ondersteuning van een ervaringsdeskundige helpt. Afschalen en verschuiven naar de Wmo zonder wetenschappelijk bewijs dat dit mogelijk is. Precies, dat kennen we uit jeugdzorg en ouderenzorg. Inzet van een ervaringsdeskundigen als aanvulling op behandeling werkt inderdaad goed. Wat er gebeurt als de behandelaar wegvalt, is nimmer onderzocht.
De onomkeerbaarheid van het personeelstekort is een dubieus argument zolang VWS niet serieus werk maakt van de goed beargumenteerde en haalbare adviezen van SER, RVS, Commissie Terpstra en NZa.
Berichten op 22 december ondersteunen dit. ARBONed en HumanCapitalCare constateren dat het ziekteverzuim wegens psychische klachten sinds 2019 10 procent is gestegen. Herstel de gezonde balans tussen werk en privé en dit cijfer daalt aanzienlijk. PGGM meldt dat medewerkers in zorg en welzijn meer bevlogen zijn dan medewerkers in andere sectoren, maar slecht hun grenzen bewaken. Helpen werkgevers hen daarbij, dan dalen verzuim en uitstroom. Eerder onderzoek door PGGM wees al uit dat de helft van de uitgetreden zorgmedewerkers terugkeert zodra die balans is hersteld en waardering, werkplezier, salaris, professionele autonomie en ontwikkelingsmogelijkheden zijn toegenomen.
Op 23 december bericht Skipr dat de Hervormingsagenda Jeugdzorg is vastgelopen. De gemeenten liggen dwars omdat de overheid weigert een tarief te garanderen waarmee aanbieders personeelstekort, administratiedruk, wachtlijsten, werkdruk en verzuim kunnen aanpakken.
Zie hier het patroon. Het personeelstekort kan worden opgelost wanneer het kabinet voldoende geld vrijmaakt om eerdergenoemde adviezen integraal uit te voeren. Daardoor zullen de zorgkosten even stijgen, maar op de lange termijn daalt de kostprijs bestendig terwijl de kwaliteit van zorg en leven aanzienlijk verbetert. Pas dan is er ruimte om ons voor te bereiden op ‘2040’. Met evidence based veranderingen. Zo niet, dan zijn de gevolgen akelig.
Hoogleraar klinische geriaterie Judith Wilmer benoemt in een bericht op 10 december de oorzaak van de 10 procent oversterfte onder ouderen die het CBS maar niet kan duiden. Ze worden onvoldoende in de gaten gehouden en verslechtering van hun gezondheid blijft te lang onopgemerkt. Het kabinet wil het verkeerde en het onmogelijke, ten koste van uw zorgvragers en medewerkers. Waarom protesteert u niet massaal?