“In 2015 is er met de overheveling van AWBZ-zorg naar de Wlz en Wmo niet gedacht aan een grondslag om fraudesignalen uit te kunnen wisselen”, aldus ZN in een brief aan Kamerleden. “Na een zorgvuldige voorbereiding door het ministerie van VWS en betrokken veldpartijen repareert de Wet bevorderen samenwerken en rechtmatige zorg deze beperkingen.”
Waarschuwingsregister
De wet regelt onder meer de oprichting van een waarschuwingsregister waarmee gemeenten en zorgkantoren elkaar kunnen waarschuwen voor fraudeurs. Zorgverzekeraars hebben al jaren goede ervaring voor een waarschuwingsregister voor de zorgverzekeringswet, maar voor de Wmo en Wlz ontbreekt dit nog. Registratie in het register betekent dat een persoon of organisatie niet wordt uitgesloten, maar dat een instantie wordt gewaarschuwd voor afwijkend gedrag van een zorgaanbieder.
Knooppunt zorgfraude
Verder wordt met de wet de stichting Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) een rechtspersoon met een wettelijke taak. “Het ontbreken van een wettelijke grondslag voor het delen van fraudesignalen maakt het momenteel ingewikkeld of onmogelijk om informatie tussen ketenpartners in de fraudebestrijding te delen”, aldus verzekeraars.
Jorrit Stroosma
En kan een zorgaanbieder bij dit waarschuwingsregister navraag doen of ze er in staan? Maar op z’n Nederlands zal er wel gereageerd worden met; “als u geen afwijkend gedrag vertoond heeft u niks te vrezen”.
Het is toch van de zotte dat particuliere bedrijven denken dat ze gemachtigd zijn om zo’n register te beheren en daar bedrijven/instellingen/privé personen in te plaatsen zonder dat ze hier van op de hoogte zijn. Dit is bedrijfsfascisme.
Plaats zo’n register ten minste nog in handen van de Rijksoverheid, dan kan er tenminste een minister of staatssecretaris op aangesproken worden als er onterecht bedrijven/instellingen/privé personen in staan.