Beeld: fotomek/stock.adobe.com
Dat heeft adviesbureau KPMG berekend op verzoek van Skipr. “Zonder aanvullende afspraken en maatregelen kan de sector die kostenverhoging niet dragen”, zeggen Arno de Vries en Luuk Versluis, adviseurs gezondheidszorg bij KPMG.
De bonden eisen met terugwerkende kracht tot 1 februari 10 procent meer salaris plus 100 euro per maand. Dat tikt door in het vakantiegeld en de dertiende maand, waardoor de personeelskosten rond 1,3 miljard euro stijgen. Door de OVA-overheidsbijdrage (4,7 procent) resteert een nettolast van 800 miljoen euro. Dat is exclusief de wensen voor een hogere kilometervergoeding, die KPMG schat op 50 à 100 miljoen euro.
Negatieve resultaatmarge
KPMG heeft de berekeningen gemaakt op grond van de laatste jaarverslagen (2021). Op drie na behaalden de ziekenhuizen toen allemaal een positief resultaat. Zij kwamen dat jaar uit op een resultaatmarge van gemiddeld 1,7 procent. Als de bonden hun zin krijgen, daalt dat, exclusief de OVA, naar min 4,3 procent.
Lees ook: Bonden bereiden landelijke actiedag voor in maart en: Wat vinden Wat vinden zorgprofessionals van het ultimatum? (op Zorgvisie)
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Hoogstwaarschijnlijk belanden alle ziekenhuizen dit jaar in de rode cijfers als de eisen van de bonden worden gehonoreerd. KPMG is bij zijn berekeningen uitgegaan van een zeer hoge winst in 2021 van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Dat kwam echter door een grote eenmalige bate, die zeer waarschijnlijk dit jaar wegvalt.
De grootste kostenstijging vormt de 10 procent loonsverhoging voor alle 200.000 medewerkers, die de bonden vragen. Daar komt de 100 euro per maand per werknemer bij. Dat laatste kost volgens KPMG in totaal 260 miljoen euro.
Compensatie inflatie fair
Versluis en De Vries doen niets af aan de wensen van de zorgmedewerkers: “Het is fair dat ze compensatie krijgen voor de inflatie. Zorgpersoneel verdient dat, maar het zou beter gefaseerd kunnen, zoals de NVZ wil (5 procent in februari plus 5 procent in december). Die 10 procent loonsverhoging per februari kan wel als de zorgverzekeraars en de overheid bereid zijn financieel bij te springen.”
Fasering
KPMG pleit ook voor fasering van de salarisverhoging, omdat ziekenhuizen volgens de adviseurs niet in staat zijn om snel hun bedrijfsvoering aan te passen. “Inkoopcontracten zijn moeilijk open te breken, een zeer groot deel van de tarieven met de zorgverzekeraars is onlangs vastgelegd en maatregelen ter verbetering van de efficiency brengen pas geleidelijk financiële verlichting.”
Anja van Dijk
10% PLUS €100 per maand? Wat een stemmingmakerij, get the facts straight. Politiek spelletje.
J Vandenberg
Precies. Geldmannekes maar eens doen wat school en uni hen geleerd heeft.
Bril af en realiteit bezien: steeds minder hulpverleners en steeds meer zinloze divisies die dat proberen te maskeren.
Olaf Wijman
Laat de NVZ het deze keer maar slikken! En anders ja, harde acties. ‘Wie niet horen wil moet maar voelen’.
BvR23
https://petities.nl/petitions/zorg-voor-een-goede-zorg-cao?locale=nl
Peter Koopman
Mooi bericht van KPMG: CAO eis kan, maar moet gefaseerd, want er is daardoor intern “werk aan de winkel”. Wel zullen na een jaar oa inkoopcontracten moeten worden opengebroken en reorganisaties doorgevoerd. Per saldo komen de ziekenhuizen eerst in de rode cijfers. Nu gaat KPMG vooral uit van de behoefte prijscompensatie en “vergeet” de door de SER berekende loonkloof ( en dus ook pensioenkloof en dus ook jarenlange achterstand bij indexering ) bij oa verpleegkundigen thans nog van 8% ( 9% – 1,13% ) peil 2020. De vakbonden hebben zich dus zeer coulant opgesteld en het is de vraag of verpleegkundigen in deze branche, met deze wetenschap, tevreden worden gesteld. Bij de UMC’s is het gras groener.
Overheid en zorgverzekeraars zouden moeten bijspringen, maar doen dat vooralsnog niet.
John Klooster
Klopt. De loonkloof is in de hele zorgwereld (ziekenhuis, VVT, GGZ en GHZ) aanwezig en geldt voor de meeste functies. Dat wordt veelal vergeten.
Maar het kan niet zo zijn dat de zorginstellingen dit probleem maar moeten oplossen. Dat lukt gewoon weg niet. Als de overheid niet bijspringt dan is een dergelijke looneis niet op te brengen.
Olaf Wijman
Laat de NVZ het deze keer maar slikken! En anders ja, harde acties. ‘Wie niet horen wil moet maar voelen’.
DJvanBuren
KPMG: door cao-eisen komen alle ziekenhuizen in rode cijfers.
Ok, maar moeten we dat dan maar een keer laten gebeuren, op andere plekken in de samenleving is geld zat lezen we dagelijks.