Door een tekort aan personeel en financiën komen gezondheidsdiensten onvoldoende toe aan het voorbereiden op mogelijke uitbraken van ziektes in de toekomst. Ook is er onvoldoende gelegenheid tot het verrichten van onderzoek om te voorkomen dat infectieziektes voet aan de grond krijgen.
Pandemische paraatheid
GGD GHOR Nederland is blij met de resultaten van het onderzoek. “De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen ons sterke vermoeden en de al eerder afgegeven signalen uit het veld: het beschikbare budget en de beschikbare capaciteit bij de GGD’en is veelal niet toereikend om alle kerntaken van de infectieziektebestrijding uit te voeren. Laat staan om daarmee adequaat te kunnen handelen bij een eventueel opschaling bij een uitbraak”, meldt de brancheorganisatie.
Het onderzoek onderstreept volgens GGD GHOR opnieuw de noodzaak voor de structurele versterking van de GGD’en. Daarnaast pleiten de gezondheidsdiensten voor structurele financiering om infectieziekten te bestrijden en te voorkomen. De GGD’en hebben dat geld onder meer nodig om het personeel vast te houden dat veel ervaring heeft opgedaan tijdens de coronacrisis, maar werkt op een tijdelijk contract. “Binnen de reguliere budgetten zal dat praktisch niet mogelijk zijn”, schrijven de onderzoekers. Het gaat hier niet alleen om medische mensen, maar ook om experts op gebieden als logistiek en data.
Plan Kuipers
Minister Ernst Kuipers schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de bestrijding van infectieziektes wil verbeteren. Het onderzoek zal “mede de basis vormen” voor zijn plannen.