Foto: Anthony Leopold / stock.adobe.com
De onderhandelingen duurden lang en liepen eerder al eens op niets uit. Ziekenhuismedewerkers draaiden in maart uit protest een zondagsdienst op een donderdag. Ze hadden voor april een nieuwe actie aangekondigd, maar die gaat vooralsnog niet door.
Loonsverhogingen
De bonden sluiten het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De cao is afgesloten voor twee jaar. De partijen hebben onder meer afgesproken dat het personeel met terugwerkende kracht per 1 februari een loonsverhoging krijgt van 5 procent en per 1 december komt er opnieuw 5 procent bij. Daarbij geldt een bodem van 150 euro per maand en een plafond van 300 euro voor de hogere loonschalen.
Per 1 juni 2024 gaan werknemers met de laagste lonen er opnieuw 5 procent op vooruit, mensen in de hogere schalen krijgen er dan 2 procent bij en 180 euro. Vakbonden en werkgevers hebben afgesproken dat ze met elkaar in overleg treden mocht de koopkrachtontwikkeling voor werkenden over 2024 duidelijk en in negatieve zin afwijken van de afgesproken salarisverhoging over dat jaar.
Grip op rooster
Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk en de roostering. Werknemers in vaste dienst krijgen eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters. Bovendien worden met ingang van 1 juli de roosters minimaal drie maanden vooruit gemaakt. Stagiaires mogen niet langer gebruikt worden om de gaten te dichten: zij moeten altijd boventallig worden ingezet.
Wijzigingen weigeren
Werknemers krijgen het recht wijzigingen in diensten of roosters te weigeren als dit ten behoeve van externe inhuur gevraagd wordt. Alleen als het belang van kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg of acute zorg in het gedrang komt kan de wijziging alsnog doorgaan, maar dan ontvangt de werknemer de zogeheten verschoven diensttoelage.
De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten verandert. Zorgmedewerkers die een bereikbaarheidsdienst draaien krijgen een vast nominaal bedrag in geld, maar kunnen ook kiezen voor vrije uren. Indien de zorgmedewerker daadwerkelijk opgeroepen wordt om te werken, worden zowel de uren, als de toeslag uitbetaald.
Ouderschap en sterfgeval
Werknemers die kiezen voor betaald ouderschapsverlof krijgen hun salaris volledig doorbetaald. Dit jaar geldt daarvoor wel een maximum van 5.579,66 euro per maand. Ook krijgen werknemers het recht op 57 uur rouwverlof bij het overlijden van partner of kind. Verder zijn er nieuwe afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken.
Verder zijn er onder meer afspraken gemaakt over een hardere aanpak van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Leden aan zet
De leden van de vakbonden zijn nu aan zet en mogen stemmen over het onderhandelingsresultaat. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200 duizend zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.(ANP/Skipr)
HHor
Dit is geen goed resultaat. Eerst wilden de vakbonden dat de werknemers dit volledige jaar 10% erbij kregen en niet 5% in februari en 5% in december, maar hiermee gaan ze nu toch akkoord. Dit roept het gevoel op dat de werknemers door hun vakbonden verkocht zijn. Daarnaast is wijgeren van wijzigingen, inzake extra inhuur een farce. Roosters en diensten zijn nu al niet rond te krijgen en daarvoor hebben we helaas extra inhuur nodig. Deze mensen hebben bewust gekozen voor de vrijheid om freelancer te worden. Dit zal betekenen dat de ziekenhuiszorg op bepaalde dagen in de week niet meer geleverd kan worden.
Jorrit Stroosma
Goed dat de inhuur nu niet meer de krenten uit de pap eet en de onaantrekkelijke diensten overlaat aan werknemers in loondienst. Zal wel meevallen met dat diensten niet meer in te vullen zijn want freelancers moeten ook brood op de plank hebben. In de ziekenhuiszorg werken hoort ook het doen van onaantrekkelijke uren en dat geldt voor werknemers en freelancers gelijk. En het management moet stoppen met deeltijd werknemers als flexwerkers te zien en ze daardoor in te zetten met opgebroken planningen.
De loonsverhoging en reiskostenvergoeding is niet helemaal wat er nodig is om het werk aantrekkelijker te maken, maar als het kabinet en de zorgverzekeraars niet bij willen springen is dit misschien nu het hoogst haalbare.