Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Ad Melkert had hen opnieuw om gevraagd hulp, nu ziekenhuismedewerkers een loonsverhoging van 15 procent over twee jaar krijgen.
Zorgverzekeraars gaan niet “bij voorbaat” al toezeggingen doen over meer geld voor ziekenhuizen, meldt branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland. Minister Ernst Kuipers (VWS) wijst erop dat de ziekenhuizen dit jaar al 800 miljoen euro extra krijgen.
Cao veel te duur
De NVZ en de vakbonden bereikten maandag een onderhandelingsresultaat over de arbeidsvoorwaarden van zo’n 200.000 werknemers in de algemene ziekenhuizen. De NVZ zei dat de nieuwe cao “voor veel ziekenhuizen te duur” is. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid om samen met het kabinet en verzekeraars ervoor te zorgen dat de instellingen dit kunnen dragen”, aldus Melkert.
Maar Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat het “aan de ziekenhuizen zelf” is “om uitvoering te geven aan de cao-afspraken”. Wel zullen de verzekeraars “altijd kijken naar de specifieke (financiële) situatie van de ziekenhuizen” en gaan ze “in gesprek over maatwerkoplossingen”, aldus een woordvoerster van de branchevereniging.
Ziekenhuizen moeten plan maken
“In algemene zin geldt dat werkgevers en werknemers een cao afsluiten die naar wederzijdse tevredenheid is en die werkgevers en instellingen ook kunnen dragen”, zegt minister Kuipers. “Daarvoor hebben we ze ook financieel gecompenseerd.” Het is nu aan de ziekenhuizen om een plan te maken waarin wordt vastgelegd hoe ze de gevraagde zorg kunnen leveren voor hun budget. “Dat geldt voor loon, dat geldt ook voor medicamenten, apparatuur, het gebouw, et cetera.” Hij zegt ervan uit te gaan dat ze daar al over nagedacht hadden voor ze instemden met de loonsverhoging.
Investeringen in techniek en duurzaamheid
De NVZ heeft al eerder gevraagd om extra geld bij de zorgverzekeraars en het kabinet. Dat is volgens de organisatie onder meer nodig vanwege de inflatie en de investeringen in techniek en duurzaamheid. Eerder waarschuwde de NVZ op basis van onderzoek al voor rode cijfers bij de ziekenhuizen. Naar aanleiding van de nieuwe cao-afspraken, waar bijvoorbeeld ook een hogere kilometervergoeding in staat, zei Melkert maandag dat hij Kuipers en de verzekeraars blijft wijzen “op de risico’s van deze nieuwe cao voor de continuïteit van de instellingen”. (ANP)
Olaf Wijman
Gezondheid was ooit het belangrijkste in mensen hun leven als je hier naar vroeg. De al een aantal jaren actieve zorgafbrekers van onder meer @VVD en @D66 hebben hier een hele andere gedachte over.
Peter Koopman
NVZ-leden moeten zelf op zoek naar budgetruimte voor CAO akkoord ( moet nog door ziekenhuisbestuurders en leden vakbonden en vakcentrales worden goedgekeurd), zo stelt het systeemverantwoordelijk vakministerie, VWS. Immers Rutte IV ( VVD, D66, CDA en CU) kent andere prioriteiten en “de Zorg” behoort niet daartoe! Over maximaal twee jaar kunnen er nieuwe prioriteiten gesteld worden. ( verkiezingen TK ). Tenzij er intussen ongelukken gebeuren, stakingen, onbestuurbaarheid of rechterlijke uitspraken enz. of afwijzing door NVZ CAO achterbannen van dit akkoord. Intussen is duidelijk dat de VVT CAO obsoleet is en ellende voor verzorgenden en verpleegkundigen onderaan in de salarisschalen betekent. De ministers Rutte IV wijzen oa naar sociale dienst en andere gemeentelijke loketten. Ook hier keihard “nee” tegen hulpvraag van deze CAO partners. Zorg, ook langdurende zorg incl. LongCovid, is nu geen prioriteit. Verpleegkundigen let op uw saeck !