Die was namelijk duidelijk: “Natuurlijk begrijpen we de zorgen, maar het ministerie is geen partij in de onderhandelingen. Dat is aan werkgevers en de bonden” zo laat een woordvoerder van minister Ernst Kuipers weten.
Marktconform
Al jaren zijn de salarissen van het zorgpersoneel niet marktconform. Hoewel zorginstellingen onder druk van de overheid steeds meer “markt” moesten worden, bleef het beloningsbeleid achter. De geur van “charitas” bleef nadrukkelijk aanwezig.
De indruk bestaat dat de opstelling van de overheid overwegend bepaald wordt door de angst voor verdere kostenstijgingen in de zorg. Dat kan terecht zijn als er geen rek meer zou zitten in het financiële systeem van de zorg, maar dat is onjuist.
Steeds ingewikkelder
De politiek voerde in de zorg stelselwijzigingen in waardoor de organisatievorm steeds ingewikkelder werd. Inmiddels hebben we één van de het meest complexe zorgsystemen ter wereld. De beheerskosten behoren tot de hoogste van de West Europese landen.
Niet alleen de beheerskosten behoren tot de hoogste ook de inefficiënt georganiseerde langdurige zorg legt een zware claim op het zorgbudget. Door gebrek aan landelijk beleid worden zorginstellingen belast met hoge ICT-kosten en extra werk door het niet kunnen communiceren op ICT-niveau van zorginstellingen onderling. We hebben één basisverzekering maar vier grote en zes kleinere zorgverzekeraars met 60 polissen.
Jaarlijks geven zorginstellingen een vermogen uit aan personeel dat moet onderhandelen met zorgverzekeraars over kwaliteitseisen, regiovisies, zorgplafonds en last but not least de zorgtarieven.
Personele kosten
Geen wonder dat van meerdere kanten is bevestigd dat zorgpersoneel van de beschikbare werktijd rond de 40 procent aan bureaucratie kwijt is. Ons zo gewilde marktsysteem in zorg vereist ook nog eens instellingen zoals de AFM/ACM die helemaal geen wezenlijke bijdrage leveren aan de zorg.
Laat het tot U doordringen: 40 procent arbeidstijd die niet aan de kerntaak besteed kan worden en daardoor als verlies gezien kan worden. Het gaat hier om grote bedragen. De personele kosten in de cure-sector bedragen 19 miljard en in de care-sector 28,4 miljard.
Derhalve wordt in de cure en care gezamenlijk 47,4 miljard aan personeel uitgegeven. Als de bureaucratie teruggebracht wordt tot 10 procent dan valt 30 procent vrij hetgeen een waarde vertegenwoordigt van ruim 14 miljard.
Hoofdrol
Dus de onwil van de overheid om het zorgstelsel aan te passen zodat de inefficiëntie er uit gehaald kan worden, kost ons jaarlijks alleen al aan onnodige personele kosten 14 miljard. Let wel voor dit bedrag vallen de kosten voor aanpassingen van het salaris van zorgpersoneel en zelfs het opheffen van het eigen risico in de zorg, in het niet.
Het is de vraag hoe lang we personeel in de zorg, maar ook de kwaliteit van de basisverzekering, het slachtoffer laten worden van het huidige zorgsysteem.
Minister Kuipers, U kunt een hoofdrol spelen om de impasse rond de huidige problematiek van de salarissen in de zorg te doorbreken.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc
Olaf Wijman
Spijkers op hun koppen!