Op 23 maart debatteerde de Tweede Kamer over de woon- en zorgplannen voor ouderen. In een bijna lege zaal. Niet eens alle fracties waren vertegenwoordigd. Tegen beter weten in hoopte ik dat de oppositie de gelederen zou sluiten om deze onrealistische en rampzalige kabinetsvoornemens met een vernietigende aanval te dwarsbomen.
Maar helaas. De bekende stokpaardjes werden weer van stal gehaald en de argumenten die minister Helder de kop zouden hebben gekost, bleven weer ongenoemd. Thuis en digitaal blijft het motto. Terwijl iedereen in de uitvoering weet dat dit voor veel ouderen zal leiden tot een voortijdige dood onder ellendige omstandigheden.
Een dag later volgde het Generiek Kompas Samen werken aan Kwaliteit van bestaan dat het vigerende Kwaliteitskader verpleeghuiszorg uit 2017 moet vervangen. Semantische acrobatiek. Oude wijn in nieuwe, veel te krappe, zakken. Gebaseerd op een mensbeeld dat kant nog wal raakt en gespeend van iedere besef van de realiteit in de uitvoering. Vrijblijvende vrome wensen waarmee je geen deuk in een pakje boter slaat.
De uitwerking moet de vertaling naar goede zorg leveren. Maar daar geloof ik niet in. Ondanks de grote inspanningen van mensen en organisaties die over hun eigen belang zijn heengestapt. Wat het Kwaliteitskompas beoogt is minder zorginzet én recht doen aan de zorgvraag. Zolang het beheersmatige denken de overhand heeft, zijn die twee doelen onverenigbaar.
Dit is de realiteit van het duo macht en financiën, dat de zorg al zo lang kapot maakt om er zelf beter van te worden. Hoort u bij die groep, trek deze schoen dan vooral aan. Dat hij maar zo hard moge knellen dat lopen onmogelijk wordt. Past deze schoen u niet, dan zult u harder moeten lopen om te bereiken dat het eindelijk goed komt in die andere realiteit, die van ouderen die terecht een beroep doen op zorg en de professionals die voor hen zorgen.
Dit is geen complottheorie. Al geef ik grif toe dat ik lijd aan het Cassandra Complex. Sus uzelf niet met de gedachte dat het met Cassandra slecht afliep. Troje is wel degelijk gevallen.