De bloedprikrobot combineert kunstmatige intelligentie, echogeleide 3D-reconstructie en robotica om helemaal zelfstandig bloed af te nemen, van prikken tot pleister plakken. OLVG Lab en Vitestro werken sinds 2018 samen aan het project. De technologie is eerder getest in het OLVG ziekenhuis, met goede resultaten voor zowel patiënten als medewerkers.
Robotisering
Zodra de CE-markering van de robot binnen is, naar verwachting eind 2024, heeft OLVG Lab de Europese primeur met de inzet van de afname-apparaten. “Binnen de diagnostiek is robotisering een belangrijk thema”, zegt Anja Leyte, directeur van OLVG Lab. “Het bloedafnameapparaat van Vitestro draagt bij aan het standaardiseren en optimaliseren van de afnameprocedure. En het helpt bij het oplossen van personeelstekorten op onze afdeling bloedafname. Maar wat nog belangrijker is: patiënten zijn bijzonder enthousiast.”
Andere ziekenhuizen
Ter voorbereiding hebben medewerkers van OLVG Lab al een training gekregen in het werken met de robot. Patiënten houden voorlopig de keuze om zich al dan niet door het apparaat te laten prikken. Na het OLVG zijn St. Antonius, Amsterdam UMC en het Albert Schweitzer Ziekenhuis de volgende zorgorganisaties die de bloedprik-robot in gebruik gaan nemen.