Het onderzoeksteam ontving de subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Tumorweefsel onderscheiden
Robot-geassisteerde prostaatkankerchirurgie is een standaard vorm van urologische zorg. Tijdens deze operaties worden chirurgen vaak geconfronteerd met de uitdagende taak om het verschil tussen ziek en gezond weefstel te vinden. “Tijdens robotchirurgie is zicht nu het enige zintuig waar een chirurg op kan vertrouwen. Maar alleen grote en oppervlakkige tumoren zijn goed zichtbaar. We willen de robot en daarmee de chirurgen naast het zien daarom ook laten ‘voelen’”, legt Van Leeuwen uit. “Hierdoor zullen ook diepere liggende en kleinere tumoren herkenbaar worden voor de chirurg. Daarmee zal de kans op terugkeer van de ziekte (en bijwerkingen) na chirurgie afnemen.”
In eerder onderzoek worden robotische- en laparoscopische instrumenten die de uroloog gebruikt zo aangepast dat ze direct een specifiek alarm signaal geven wanneer ze tumorweefsel vastpakken. Dat levert voordelen op. Zo krijgt de uroloog tijdens de operatie een beter inzicht van de weefselsamenstelling.
Internationale samenwerking
Naast het LUMC werken ook het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, Technische Universiteit Delft, Amsterdam UMC, Leidse Instrumentmakers School (LiS), Prostaatkankernetwerk Nederland, de Technische Universität München, European association of urology, Orsi Academy, DEAM, Demcon, SurgicEye Gmbh, Crystal Photonics, en Intuitive Inc. mee binnen het project.
Peter Hoppener
De titel is pakkend, maar het gaat om robot-assisted surgery. Een chirurg van vlees en bloed doet het werk. Overigens wel een zeer belangwekkende ontwikkeling met veelbelovende resultaten om meer gebieden dan urologie.
Peter Hoppener
De titel is pakkend, maar het gaat om robot-assisted surgery. Een chirurg van vlees en bloed doet het werk. Overigens wel een zeer belangwekkende ontwikkeling met veelbelovende resultaten op meer gebieden dan urologie.