Stop
De huidige cao in de gehandicaptenzorg loopt nog tot januari volgend jaar. Daarin was een loonsverhoging van 3,2 procent afgesproken, maar dat akkoord was gesloten voordat de prijzen vorig jaar hard stegen. Vanwege de inflatie spraken werkgevers en vakbonden dinsdag over aanpassing van de afspraken.
Gehandicaptenzorg loopt achter
Volgens FNV Zorg & Welzijn bood de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de werkgeversorganisatie, een loonsverhoging van 5 procent dit jaar, bovenop de eerder afgesproken 3,2 procent. Volgend jaar zouden de salarissen nog eens 5 procent stijgen. “Dat was onvoldoende en ze wilden er op geen enkele manier in bewegen. De gehandicaptenzorg loopt sowieso al ver achter op andere branches in de zorg. Met hun lage salarissen hebben onze leden extra last gehad van de enorme inflatie. Daar moet echt iets tegenover staan. We hebben uren om tafel gezeten, maar als werkgevers zeggen dat hun bod het maximale is, moet je constateren dat verder praten niet mogelijk is”, zegt bestuurder Camara van der Spoel. De vakbond praat woensdag de leden bij en wil dan ook weten hoe groot de actiebereidheid is, maar zegt dat stakingen vooralsnog niet aan de orde zijn.
Waardering
Ook NU’91 noemt het bod te mager. “De werkgevers in de gehandicaptenzorg geven met dit voorstel een signaal af dat ze hun personeel niet serieus nemen. Werken moet lonen en daarom moeten de salarissen naar een niveau waaruit waardering blijkt. Er is al een flink tekort aan zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, hierdoor zal dit alleen maar verder oplopen”, zegt voorzitter Stella Salden.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt dat de branche haar nek heeft uitgestoken om medewerkers tegemoet te komen. “Het voor de organisaties vergaande voorstel betekent dat zij financiële risico’s lopen, die nog net als aanvaardbaar worden ervaren ten opzichte van kwaliteit van zorg, kwaliteit van arbeid en bedrijfsvoering”. (ANP)