Er zijn maatregelen genomen om het financiële beheer op VWS te verbeteren. Maar de administratie was in 2022 nog niet op orde, concludeert de Rekenkamer. Het programma dat de zaken blijvend moest verbeteren, kwam eind vorig jaar tot een vertraging. “Wij maken ons zorgen dat het tempo eruit gaat, terwijl de problemen in het financieel beheer hardnekkig zijn.”
Niet bestand tegen nieuwe crises
De Algemene Rekenkamer waarschuwt in haar verantwoordingsonderzoek 2022 dat er signalen zijn dat de rijksoverheid onvoldoende bestand is tegen nieuwe crises.
Negatieve uitschieter
Het financieel beheer bij de rijksoverheid schiet over het geheel nog steeds tekort. Tien van de twaalf ministeries hadden hun zaakjes vorig jaar onvoldoende op orde. Negatieve uitschieter is het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid krijgt voor het derde jaar op rij een dikke onvoldoende. De Rekenkamer spreekt van “structurele zwakheden” in het financieel beheer op het departement van minister Ernst Kuipers, en moedigt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan “de helpende hand te bieden”. Het gaat opnieuw om miljardenuitgaven waarvan de rechtmatigheid ter discussie staat.
Niet aantonen
Organisaties die grote bedragen aan voorschotten hadden ontvangen, konden in sommige gevallen volgens de Rekenkamer niet aantonen “of álle goederen en diensten waarvoor het ministerie betaalde daadwerkelijk zijn geleverd”.
Ernstige bevinding
Dat de rechtmatigheid van miljarden aan verstrekte voorschotten ter discussie staat, is “een ernstige bevinding”, benadrukt de Rekenkamer. “Omdat het over geld gaat van burgers en bedrijven, die ervan mogen uitgaan dat het juiste bedrag op de juiste plek terecht is gekomen.”
Niet gelukt
De problemen bij VWS zijn volgens het departement zelf “grotendeels terug te voeren op de maatregelen die het ministerie tijdens de coronapandemie heeft moeten nemen in 2020 en 2021, en in 2022 zijn afgesloten”. Vorig jaar heeft het ministerie “enorm veel energie gestoken” in het verantwoorden van uitgaven. Maar dat is niet in alle gevallen gelukt, erkent VWS.
Volgend jaar verbeteringen
“Dit betekent NIET dat dit geld is verdwenen, wel dat de geldende regels niet altijd goed zijn gevolgd”, benadrukt een woordvoerder van het ministerie. De verantwoording moet volgend jaar verbeterd zijn, hoopt het departement. (ANP)
Rens de Haas
Dat is de prijs van regelgeving op regelgeving, het oerwoud aan financieringsstromen en decentralisatie. De marktwerking heeft hier ook een grote steen aan bijgedragen. Het PGB wat fraudegevoelig is. Kortom de Rijksoverheid is er in geslaagd om een jungle te creëren waar de uitgang zoek is. Simpele bekostiging bestaat niet meer. Het jaarlijkse circus met de zorgverzekeringen is ook geldverslindend. Nu moet verantwoording aangescherpt worden, wat waarschijnlijk de bureaucratie doet toenemen. Kortom we zitten in een vicieuze cirkel die niet te doorbreken lijkt. Wederom een falende overheid. Versimpel het systeem met lef!