Op dit moment kunnen medicijngegevens alleen gedeeld worden als patiënten daarvoor toestemming geven, terwijl de meeste patiënten dit niet weten, en/of ervan uitgaan dat de zorgprofessionals al over deze gegevens beschikken.
Mindere kwaliteit van zorg
Het systeem zoals het nu gaat, het zogenaamde opt-in systeem, brengt een groter risico mee op mindere kwaliteit van zorg. Professionals hebben nu regelmatig niet de beschikking over een compleet medicijnoverzicht waarin staat welke medicijnen patiënten door andere professionals voorgeschreven hebben gekregen of welke medicijnen door patiënten gebruikt worden.
“Het huidige systeem kan ervoor zorgen dat een patiënt medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samengaan met medicijnen die hij al voor een andere aandoening slikt”, zegt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.
“Uit onderzoek van een aantal jaren geleden weten we dat wekelijks honderden Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen door medicatiefouten. Dat aantal moet drastisch omlaag. En het zijn juist de kwetsbare en minder zelfredzame patiënten die meer dan gemiddeld zorg gebruiken die het grootste risico lopen als zij geen toestemming hebben kunnen geven”.
Van opt-in naar opt-out
Verminderen van het aantal opnames door medicatiefouten kan volgens Patiëntenfederatie Nederland, de NVZ en vele andere partijen bereikt worden als het Kabinet het systeem verandert van een zogenaamd opt-in naar een opt-out systeem.
Patiëntenfederatie Nederland en de NVZ doen dan ook een oproep aan de Tweede Kamer voor een opt-out systeem voor de medicijnenoverdracht.
Lees hier de volledige brief die naar de Kamer is gestuurd door Patiëntenfederatie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en aangesloten partijen. (KNMP, NVZA, InEen, NHG, LHV, FMS, NFU, ZKN, FNT, de Nederlandse ggz en RSO Nederland.)