Foto: Nico Bekasinski / stock.adobe.com
Ziekenhuizen hadden te maken met flinke kostenstijgingen, maar door een hogere omzet viel het effect op het resultaat nog mee. Uiteindelijk belandden ‘slechts’ drie ziekenhuizen in de rode cijfers, minder dan een jaar eerder. Toen boekten vier ziekenhuizen een verlies.
Verwachting
In januari leek in een peiling van Fizi onder 800 zorgfinancials nog 17 procent van de ziekenhuizen rode cijfers te schrijven door de sterk gestegen kosten voor onder meer personeel en energie. Overigens was toen ook al duidelijk dat het effect van prijsstijgingen bij ziekenhuizen relatief meeviel. In de ggz ging maar liefst tweederde van de ondervraagde financials uit van een verlies.
Hoger aantal opnames
Ziekenhuizen wisten de omzet op peil te houden doordat de opnames met 2,3 procent groeiden. Hierdoor stegen de totale inkomende met 3,4 procent naar 33,6 miljard euro. De verhouding tussen het resultaat en de omzet daalde van 1,6 procent naar 1,4 procent. Ziekenhuizen gebruikten de winsten om het bufferkapitaal (eigen vermogen) aan te vullen. Die steeg met een half procent naar 28,1 procent.
Personeelskosten
De personeelskosten stegen met meer dan de omzet. Ook waren ziekenhuizen meer kwijt aan zogeheten kapitaallasten (afschrijvingen, rente- en huurlasten). Zo zagen ziekenhuizen hun afschrijvingskosten stijgen met 3,9 procent tot 1,8 miljard euro. De energiekosten stegen ook hard. “Er zijn zelfs ziekenhuizen waar de energiekosten met meer dan 50 procent stegen”, aldus Intrakoop.
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen liep op naar 7,1 procent, het hoogste niveau in ruim tien jaar. Dat leverde samen met de bestaande personeelskrapte extra kosten op voor zzp’ers en uitzendkrachten als vervangers. (Skipr/ANP)