Eerder deze week bleek dat dit jaar het aantal tekorten aan geneesmiddelen naar een recordhoogte zou stijgen, volgens apothekersorganisatie KNMP. De minister geeft de Tweede Kamer mee de urgentie te voelen om geneesmiddelentekorten waar mogelijk op te lossen, of te voorkomen, schrijft KNMP.
Onbedoelde en ongewenste effecten
In zijn brief aan de Tweede Kamer benadrukt Kuipers “onbedoelde en ongewenste effecten” van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars te zien op de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Ook zorgverzekeraars onderkennen volgens de bewindspersoon dat het huidige inkoopbeleid onbedoeld effect kan hebben op de beschikbaarheid van geneesmiddelen en risico’s kan geven op verschraling van de markt.
Andere oplossingen
Naast verbeteringen van het inkoopbeleid wordt ook aan andere oplossingen voor de geneesmiddelentekorten gewerkt. Zo vinden er ook gesprekken plaats over het terughalen van productie naar Europa, de distributievergoedingen van groothandels en de bestaande kaders van apotheekbereidingen.
Tegelijkertijd heeft de bewindspersoon ook oog voor maatregelen om de impact van tekorten te verzachten. “Hierbij denk ik aan het beperken van (administratieve) lasten voor apothekers en meer ruimte creëren voor goede farmaceutische zorg bij bijvoorbeeld wisselen van medicatie of het op een andere manier opvangen van een tekort”, aldus de minister.
Het ministerie van VWS overlegt deze zomer met de KNMP, koepels van zorgverzekeraars, leveranciers en groothandels, en de IGJ om tot nieuwe oplossingsrichtingen te komen voor de geneesmiddelentekorten. “Mocht blijken dat het partijen – tegen de verwachting in – niet lukt om tot een stevig en gedragen plan te komen, dan beraad ik mij over mijn opties”, aldus Kuipers.